Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziția „Copilăria în gulag”

Expoziția „Copilăria în Gulag” prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și excizare forțată din propriile familii în baza politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească, perioada 1940-1941 și 1944-1953. Doar în cadrul deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951 din RSS Moldovenească au fost deportați circa 20.000 de copii, cea mai mare parte fiind cuprinși de al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 (11.899 de copii). Unii copiii au murit în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați. La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, condițiilor vitrege din instituțiile de plasament pentru copiii „dușmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au născut departe de baștina părinților și a bunicilor – în așezările speciale sau în locurile de recluziune a mamelor lor.

Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Arhivei INIS ProMemoria al USM, din arhivele comunităților memoriei și, mai ales, arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească.

Expoziția este organizată de Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM în parteneriat cu Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova și este un omagiu adus copiilor care au trecut prin atrocitățile regimului totalitar-comunist din URSS, precum și acțiune de comemorare a victimelor produse în rândul copiilor în contextul războiului recent din Ucraina.

Inaugurarea vernisajului cu Masă rotundă va avea loc marți, 31 mai 2022, ora 14:00, la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie din Telenești (str. Ciprian Porumbescu, nr. 8).

Expoziţia foto-documentară „Copilăria în Gulag” a fost realizată în cadrul proiectului „Strengthening the European culture of memory by disseminating historical knowledge and promoting democratic values: exchange and implementation of the best practices between Lithuania and the Republic of Moldova” (cod VB52-1), cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Sursa: Muzeul de Istorie a Moldovei

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută