Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Exponatul lunii august @ Muzeul Județean Argeș

Exponatul lunii august

Exponatul lunii august @ Muzeul Județean Argeș

Obiect expus: Pistol de secol al XIX-lea: ,,Mariette Pepperbox”.

Brevetat de către armurierul belgian Mariette Guillaume în anul 1836, pistolul cu țevi rotative, denumit și pepperbox (cutia cu piper sau pipernița), a fost un concept nou în domeniul armelor de foc din secol al XIX-lea.

Această armă din epoca percuției se distinge prin designul țevilor multiple, înșurubate separat pe camere individuale într-un bloc rotativ.

Deși timpul de încărcare al unui astfel de pistol era de aproximativ 40 de minute cele 18 focuri reprezentau un avantaj imens în fața altor arme ale epocii care puteau trage unul sau două focuri înainte de a fi încărcate.

Arma este alcătuită din două părți distincte detașabile: mânerul în care se află mecanismul de tragere și blocul țevilor rotative, fiecare numerotată cu un număr de la 1 la 18.

Între numerele 17 și 18 se află ștanțată marca manufacturierului – literele E, L, J și o stea cu cinci colțuri.

Mânerul este gravat cu motive vegetale încă observabile, dar nu mai păstrează lemnul original care acoperea mecanismul de tragere, acesta fiind înlocuit cu un plastic modern.

În cinematografia românească cel mai cunoscut pepperbox a fost pistolul cu opt țevi din seria filmelor Mărgelatu, deși era o armă creată special pentru recuzită, acesta a avut ca model de inspirație Mariette Peperbox-ul belgian.

Deși pistoalele cu țevi multiple au apărul încă din secolul al XVI-lea, cel mai cunoscut model a rămas Mariette Pepperbox-ul belgian, astăzi o armă foarte apreciată de colecționari și prezentă în numeroase licitații de specialitate din întreaga lume.

Revolverele de tip ,,piperniță” au început să dispară din vizorul publicului în jurul anilor 1840 – 1850, înlocuite de către revolverul lui Samuel Colt, o armă mai ușor de încărcat, cu acuratețe mai mare și cu o bătaie mai lungă.

Microexpoziția va fi deschisă în perioada 1-31 august și va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută