Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Epica Imaginii @ Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea

Epica Imaginii

Epica Imaginii @ Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea

Expoziția Epica Imaginii este semnata de Nicolae Alexi

Prezenta expoziție Epica Imaginii nu se revendică în a fi o retrospectivă, ci o selecție mai degrabă aleatorie a unor preocupări și direcții, parte a discursului său artistic dintr-o perioadă cuprinsă între anii 1990 – 2022.

Graficianul Nicolae Alexi este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Grafică, promoţia 1974, la clasa Profesorului Gheorghe Ivancenco. Artistul a avut o bogata activitate didactica și universitară, in perioada 1990-1993 fiind lector în cadrul Universității Naţionale de Arte Bucureşti, departamentul Grafică, iar din 1993 până in 2020 a fost conferențiar în cadrul aceluiași departament.

Cu numeroase participări la expoziții naționale și internaționale, câștigând multe premii și burse, Nicolae Alexi este unul dintre cei mai apreciați graficieni români.

Istoricul de artă Cătălin Davidescu – Extrase din textul “Nicolae Alexi – supremația liniei, claritatea discursului” : “(…) Nicolae Alexi este unul dintre acei creatori greu de arondat unei tendințe, cu un discurs în care raportările culturale, atent selectate, se conjugă optim într-un limbaj profund personal.

Utilizând imagini intrate în conştiinţa unui public avizat, cu fiecare dintre compozițiile sale, el accentuează impresia de „decor-scenă” care, subliminal ne induce ideea de „viață ca teatru”, cu personaje ancorate și dirijate într-un spectacol al lumii, unde fiecare joacă un rol impus de autor.(…)”

“(…) Una dintre trăsăturile dominante care dirijează cercetarea artistică a lui Nicolae Alexi într-un teritoriu cultural larg, este dotarea cu o profundă capacitate speculativă. El reușește să realizeze imagini inedite prin intermediul unor citate provenite dintr-un areal imagistic focusat, mai nou, pe secolul al XVIII-lea, care concentrează o bogată arhivă vizuală exprimând spiritul galant-superficial al epocii (Dantelărie, Piticul și alte întâmplări, Baroc, La iarbă verde cu Boucher).

Apetența pentru asimilarea și promovarea unei epoci percepută ca fiind una a superficialității și similitudinea indusă cu epoca contemporană, este un exercițiu de rafinament intelectual echivalent cu istoriile moralizatoare sau chiar cu fabulele care făceau deliciul cititorilor sau spectatorilor de acum câteva secole. Aducerea acestui tipar de comunicare în actualitate, presupune nu doar o disponibilitate intelectuală dar și o formă de gândire creativă cu totul specială.(…)”¬

Expozitia Epica Imaginii poate fi vizitată pana pe 30 noiembrie.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută