Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Elena Ilash/Florin Marin. Versus II

Elena Ilash/ Florin Marin Versus II
Vernisaj: joi, 23 iunie, ora 17.30

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în parteneriat cu Asociația culturală ROCADE, în perioada 23 iunie – 3 iulie 2022, expoziţia „Versus II”, care reuneşte creația artiştilor Elena Ilash și Florin Marin în cadrul festivalului „Rocada artelor”, ediția I. Ambii artiști sunt absolvenți ai Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, specializarea „Sculptură”, finalizându-și studiile doctorale în cadrul aceleiași universități. Activitatea expozițională a acestora, la nivel naţional şi internaţional, este deosebit de relevantă pentru sensul estetic contemporan al ideii de identitate, care este abordat prin discursuri vizuale diferite, de fiecare dintre artiști.

Vernisajul expoziției „Versus II” va avea loc joi, 23 iunie, de la ora 17.30, în prezența artiștilor și va include un recital muzical, susținut de Trio Jazz Laura Orian.

Într-un sens asemănător cu expoziția „Versus” din anul 2020, expoziția „Versus II” din acest an, curatoriată de dr. Dan-Octavian Breaz, își propune să aducă în atenția publicului lucrări de sculptură și obiecte, completate de această dată și de instalații, care se relaționează printr-o serie de opoziții, dar și prin valori artistice complementare. Ca în anul 2020, la Elena Ilash este vorba despre o înscenare tridimensională a umbrei, pe când la Florin Marin, admirăm metaforele sculpturale ale fasciculelor de lumină. Spre deosebire de expoziția din anul 2020, însă, de această dată vom putea admira atât noi selecții din seriile prezentate atunci, cât și selecții semnificative din ciclurile „Obiectul-Organ” (Elena Ilash) și „Wood Stories” (Florin Marin).

Forma sub care e prezentată ideea expoziției de acum a evoluat și integrează într-un demers curatorial complex mostre din ultimele serii de lucrări create de Elena Ilash și Florin Marin, compuse și regândite de această dată și sub forma unor instalații. Deși împart același domeniu, lucrând în materiale și utilizând tematici diverse, cei doi artiști oferă două viziuni diferite asupra calităților expresive ale corpului uman și, totuși, consubstanțiale prin calitățile reflexive și disponibilitatea crescută de a comunica.

Comune celor doi artiști sunt, așadar, reflecția asupra conceptului de identitate și detașarea de convențiile artei clasice, prin suspendarea lucrărilor în spațiul expozițional, prin insolite stilizări ale figurativului, prin eliminarea evidenței caracteristicilor umanului, sugerându-se astfel apartenența la o condiție postumană, identificarea capacităților sculpturii de a fuziona cu o artă ambientală, care tinde să renunțe la masa gravitațională, în favoarea unei corporalități purificate de densitatea materiei.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 3 iulie 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Sursa: Muzeul de Artă

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email