Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Eight Autumns @ Iaga Contemporary Art

Eight Autumns

Eight Autumns @ Iaga Contemporary Art

IAGA Contemporary Art este încântată să prezinte prima expoziţie personală semnată de către artistul Francesco Fossati (1985, Carate Brianza, Italia) în spaţiile Galeriei, cu titlul Eight Autumns.

Invocându-l pe Camilla Remondina, curatoarea expoziției, cercetarea al lui Fossati: „Este o lucrare delicată, nu are nevoie să strige pentru a transmite privitorului urgența pe care vrea să o exprime.

" "

Cercetarea sa constantă și modul în care abordează subiectul sustenabilității arată în mod clar cât de mult merge interesul său dincolo de tendințele actuale – chiar dacă momentul istoric reflectă în mod evident acest lucru – și cât de sinceră și profund resimțită este atenția sa. Lucrarea sa ne reamintește că arta contemporană va trebui să țină cont din ce în ce mai mult de problemele de mediu, inclusiv prin intermediul materialelor și tehnicilor.”

Cu aceste cuvinte, în octombrie 2022, Camilla Remondina a descris ceea ce reieșea din lucrarea Replica [Castagno] (2021) de Francesco Fossati, expusă printre finaliștii celei de-a treisprezecea ediții a Premiului Combat.

Aceste caracteristici distinctive ne-au convins să confirmăm, chiar și odată văzută pe viu la Muzeul Giovanni Fattori din Livorno, alegerea lucrării și, prin urmare, a artistului căruia IAGA Contemporary Art să îi acorde Premiul Galleria.

Con queste parole, nell’ottobre 2022, la curatrice dell’esposizione, descriveva ciò che emergeva dall’opera Replica [Castagno] (2021) di Francesco Fossati, esposta tra i finalisti della tredicesima edizione del Premio Combat. Queste caratteristiche distintive ci hanno convinto a confermare, anche una volta vista dal vivo al Museo Giovanni Fattori di Livorno, la scelta dell’opera e quindi dell’artista a cui consegnare il Premio Galleria din partea Galeriei IAGA Contemporary Art.

iag1

Proiectul se dorește a fi un moment de sinteză și de restituire a ciclului Organic Pictures, început în urmă cu opt ani, din care face parte și lucrarea propusă pentru Premiul Combat 2022.

Este vorba de lucrări pe pânză realizate prin tehnica ecoprint: printr-un proces de fierbere, elementul vegetal – fie că este vorba de o frunză, o rădăcină, o legumă sau o boabă – își eliberează pigmenții astfel încât să-și imprime definitiv pe pânză forma, nervurile și detaliile, uneori decisiv, alteori mai nuanțat și mai efemer. Materialul organic, prin urmare, nu este folosit de artist ca un fel de ștampilă pe care să aplice culoarea, ci devine singurul suport pictural.

Rezultatul este o serie de compoziții cu modele în mare parte simetrice, obținute din plierile țesăturii necesare pentru imersiunea în apă în timpul procesului de imprimare și abstracțiuni geometrice doar aparent în contrast cu formele armonioase ale Naturii: această coexistență, de fapt, întruchipează în mod ideal proporțiile, echilibrul secțiunii de aur care reglează toate elementele.

În opera lui Fossati, imprimarea ecologică nu se limitează doar la modul de execuție, ci reflectă acest principiu și în alegerea substraturilor de țesături organice, cum ar fi bumbacul și inul, inclusiv a momentului în care se alege materia primă, pentru a nu întrerupe ciclul de viață al acesteia.

De fapt, elementele folosite sunt recoltate exclusiv aproape înainte de uscare, uneori chiar din pământ, pentru a conserva seva care se află încă în interiorul lor. În plus, acestea provin din cultivarea organică atentă urmărită de artistul însuși sau de pe străzile și locurile abandonate din oraș, unde face excursii în căutare de plante comestibile și spontane, care reușesc să crească în ciuda betonării excesive realizate de om și simbolizează Natura care își regăsește, își revendică spațiul.

iag2

În timp ce industria alimentară urmărește din ce în ce mai mult o ajustare sezonieră a produselor, în special a celor de origine vegetală, Fossati, pe de altă parte, vizează un caracter sezonier al artei, respectând și ghidându-se după ciclurile naturale, motiv pentru care unele lucrări pot fi produse doar în anumite perioade ale anului. Astfel, el ne amintește de vremurile, nu cu mult timp în urmă, când clima, anotimpurile și alternanța dintre zi și noapte erau cele care marcau viața oamenilor.

Urmând această cale în cadrul cercetării sale artistice și nu numai, datorită sensibilității sale, artistul a ales să se poziționeze ca un oaspete recunoscător în raport cu Natura, iar în fiecare detaliu reconfirmă întotdeauna coerența și implicarea sinceră în problemele de mediu, de exemplu prin priceperea de a-și alimenta atelierul cu surse de energie sustenabile.

Vă așteptăm!

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută