Cu: Rareș Andrici, George Constantinescu, Mihaela Popa / Cristiana Luca
Traducerea: Marina Palii
Regia: Bogdan Budeș
Recomandare vârstă: 16+
“Lumea lui Vasili Sigarev nu e confortabilă. E o lume brutală, paradoxală, a extremelor, în care candoarea seamănă cu firul de iarbă ieșit printr-o placă groasă de beton. Într-un depou de tramvaie, mizer, aflat la periferia orașului, bunătatea și compasiunea vin „la pachet” cu violența și cruzimea.” (Bogdan Budeş)
Un depou, doi paznici tineri – Dima și Gleb – și sufletul Olgăi în rememorarea obsesivă a unei povești pe care nu vrea să o piardă.
PREMII
***Marele premiu pentru Cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană Kolyada-Plays, Ekaterinburg, Rusia
***Premiul pentru Cel mai bun actor (George Constantinescu), la FITIC-Festivalul International de Teatru Independent – Constanța
***Premiul pentru Cel mai bun actor (George Constantinescu), la Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe
CINE NE RECOMANDĂ
„Un spectacol cât China, pe o scenă cât sufrageria ta.” – Florin Piersic Jr
“Piesa lui Vasili Sigarev, pe lângă calitatea subiectului şi lumea pe care o aduce în scenă, mai are un atu: partiturile actoriceşti. Trei roluri ofertante, pe muchia fină dintre eşec şi performanţă; uşor de tratat superficial şi formal, greu de asumat, dar odată realizată simbioza dintre gândul limpede al actorului şi carnea acestor personaje, impactul în sală este frontal. Iar asta se întâmplă la Teatrul de Artă; trei actori care umplu până în cele mai mici colţuri aceste forme sufleteşti contorsionate şi le trăiesc până la capăt.“ – Alina Epîngeac, Yorick.ro (aprilie, 2017)
“„Dureri fantomă” încearcă, ba chiar și reușește ceva tot mai rar în dramaturgia contemporană: să spună ceva important. Avem aici, în primul rând, un text rusesc, adică adânc și tragic, îmbogățit de un comic absurd, adică universal. (…) Regizorul își lasă o amprentă, iar actorii trăiesc spectacolul ca pe un eveniment important din viețile lor, ceea ce, la Teatrul de Artă, a devenit un fel de lege. (…) „Dureri fantomă” e altceva: o aducere aminte a fragilității noastre. E ca o bătaie pe umăr: prietene, privește bine către toate acestea și ia seamă, căci nu e deloc sigur că vor fi și mâine aici. Uneori, atât e de-ajuns.” – Andrei Crăciun, Ziarul Metropolis (octombrie 2016)
–
Sursa: Ateneul Național Iași