Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Dragoste și Progres @ Teatrul Alexandru Davila Pitești

Dragoste și Progres
Vineri 26/04/2024
19:00

Dragoste și Progres @ Teatrul Alexandru Davila Pitești

„Viața bate teatrul!”. Cam așa am putea parafraza acțiunea producției DRAGOSTE ȘI PROGRES, pusă în scenă la Teatrul Alexandru Davila de inspiratul regizor Cătălin Saizescu, fiul celebrului regizor de film Geo Saizescu. Întregul spectacol se petrece pe o scenă de teatru, atât la propriu, cât și la figurat. Cele șase personaje sunt deliciul acestei tragicomedii ce face trimitere la o perioadă în care fiecare domeniu de activitate era supervizat de un cenzor.

Textul scris de Bogdan Adrian Toma are în centrul său trei actori, un regizor, o scriitoare și un cenzor. Visul comun al artiștilor, de a face un spectacol cu care să plece în turneu în străinătate, depinde doar de decizia cenzorului care nu este deloc ușor de convins. Tot ce se întâmplă pe parcursul pregătirii spectacolului devine ,,o chestie de joc psihologic” în avanpremiera unei vizionări de la minister.

Controversele creionate de autor cu un umor reținut, specific epocii în care se petrece acțiunea, fac trimitere către două direcții clare: pe de o parte evidențiază dorința personajelor de „evadare” din țară și tertipurile la care apelează pentru a le reuși planul, iar pe de altă parte accentuează puterea nemijlocită a cenzurii prin care lucrează partidul. De aceea tot ce se petrece pe scenă trebuie să se înscrie ,,în limitele simțului de responsabilitate socialistă”.

Finalul este complet neașteptat deoarece personajele implicate în realizarea producției artistice își forțează norocul și, din cauza ambiției exagerate, sunt ei înșiși prinși în propria capcană. Pentru succesul acestei producții, regizorul Cătălin Saizescu mixează, într-o notă originală, experiența personală cu veleitățile artistice ale echipei ce se află în distribuția producției DRAGOSTE ȘI PROGRES.

 

Distribuția:

Actrița – Alina DIACONU

Actorul – Petrișor DIAMANTU

Regizorul – Șerban GHILVACI

Scriitoarea – Ioana PODĂREANU

Cenzorul – Gabriel GHEORGHE

Actorul bătrân – Puiu MĂRGESCU

 

Regia artistică | Cătălin SAIZESCU

Asistent regie | Gabriel GHEORGHE

Scenografia | Cristina CIUCU

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Program eveniment

Vineri 24/05/2024
19:00
Vineri 26/04/2024
19:00

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută