Descoperă eroul din tine: emoţiile sunt superputerea ta | Fundația Calea Victoriei @ Casa General Henri Cihoski
Întâlnirile au loc la sediul fundaţiei, zilnic: 5 (luni), 6 (marţi), 7 (miercuri), 8 (joi) şi 9 (vineri) august, în intervalul 16:00-18:00. Durata unei întâlniri: 2h, cu pauză de 10 minute în curte, pentru socializare la un suc/limonadă etc.
Vârsta minimă de participare: 13 ani.
Dacă eşti adolescent şi vrei să înţelegi de ce te simţi aşa cum te simţi, ce sau cine îţi provoacă anumite emoţii şi din ce cauză, cum să îţi afirmi limitele şi să îi faci pe cei din jurul tău să le respecte şi totodată să capeţi mai multă încredere de sine, acest curs este pentru tine! 🙂
Cât de multe cuvinte ai la dispoziţie pentru a-ţi exprima emoţiile? De-a lungul unei zile trăim numeroase şi variate emoţii pe care uneori nici nu apucăm să le cercetăm pentru a ajunge să le înţelegem în profunzime, cu atât mai puţin să le numim. Emoţiile sunt parte din viaţa noastră de fiecare zi, iar vocabularul pe care îl avem la îndemână pentru a le exprima îşi are, în mare parte, originea în experienţele din copilărie şi adolescenţă. În aproximativ acelaşi mod în care învăţăm să scriem şi să citim, tot aşa învăţăm să ne exprimăm propriile emoţii şi să le identificăm, la rândul nostru, pe ale celorlalţi. Iar capacitatea de a ne vedea ce stă în spatele emoţiilor noastre şi a înţelege ce anume ne transmit ele este superputerea noastră.
Din perspectivă emoţională, adolescenţa e marcată de schimbări numeroase şi rapide, care aduc provocări atât pentru cunoaşterea de sine cât şi din perspectiva relaţionării cu cei din jur. Adolescenţa e o perioadă de fragilitate emoţională mai crescută faţă de cele care urmează în dezvoltarea noastră şi e momentul în care se construiesc identitatea morală şi încrederea de sine. Cu cât mai devreme începem să ne percepem pe noi înşine ca fiinţe responsabile de satisfacerea propriilor nevoi şi dorinţe şi de modul în care putem comunica deschis despre ele, cu atât mai uşor ne va fi să construim şi să menţinem relaţii bune cu cei din jur. Înţelegerea şi gestionarea emoţiilor proprii, alături de capacitatea de a identifica emoţiile celorlalţi, ne ajută să privim o situaţie din mai multe unghiuri şi fac posibilă abordarea constructivă a conflictului, cu rezultate benefice pe termen lung.
Acest curs interactiv se adresează adolescenţilor dornici să se cunoască mai bine pe sine, să îşi recunoască emoţiile, să descopere ce anume se află în spatele lor şi să înveţe cum să exprime cât mai precis ceea ce simt. Prin implicarea în activităţile şi jocurile propuse, participanţii vor învăţa că pe măsură ce înţeleg mai bine ce se întâmplă cu ei, pe atât le va fi mai uşor să comunice şi să se facă înţeleşi de ceilalţi.
Tematică desfăşurată
1. Ce sunt emoţiile?
– Alfabetul emoţiilor (exerciţiu)
– Interpretarea limbajului non-verbal
– Cartonaşe cu emoţii (activitate de grup)
2. Stiluri de comunicare
– Încrederea de sine – cum o putem dezvolta? (exerciţiu)
– Gestionarea emoţiilor: răspuns, reacţie şi impuls
3. „Butoane fierbinţi” şi declanşatori de emoţie
– Nevoi, valori şi dorinţe
– Analiza emoţiilor (exerciţiu)
4. Asumarea emoţiilor
– Cum ne exprimăm nevoile şi dorinţele? (exerciţiu)
– Stres şi mecanisme adaptative
5. Cum înţelegem conflictul?
– Atitudini faţă de conflict
– Scrisori către sine (exerciţiu)
Lector: Andreea Neagu
Cost: 450 de lei (total pentru cinci ședințe)
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din București
- Program Filme București
- Calendar Festivaluri Romania
—
Sursa: Fundația Calea Victoriei