Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Deceniul prodigios. Constituția vie @ Muzeul Național de Artă al României

Deceniul prodigios. Constituția vie

Deceniul prodigios. Constituția vie @ Muzeul Național de Artă al României

 

Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cervantes din București vă invită la expoziția de fotografie „Deceniul prodigios. Constituția vie“ de Benito Román, care va avea loc la parterul Sălii Auditorium (Str. Știrbei Vodă nr. 1).

Expoziția, produsă de Comunidad de Madrid și itinerată de Institutul Cervantes, prezintă o selecție de 55 de fotografii realizate de Benito Román în perioada 1975-1985, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi independenți din Spania. Curatorul expoziției, criticul de artă Chema Conesa, a ales să ilustreze prin fotografie un deceniu crucial pentru istoria Spaniei, care a marcat trecerea de la dictatura franchistă la democrație.

 

Expoziția „Deceniul prodigios. Constituția vie“ este o poveste în cadre a societății și a capitalei spaniole, de la viața cartierelor, la schimbările din oraș, la mișcările sociale și portretele unor personalități relevante din politică, cultură sau viața religioasă, debutul faimoasei mișcări artistice La Movida Madrileña. Totodată, expoziția marchează aniversarea a 45 de ani la proclamarea Constituției Spaniole din 6 decembrie 1978 și este prezentată în contextul președinției Spaniole a Consiliului UE.

Benito Román a studiat fotografia la Școala de Arte Aplicate și Meserii Artistice din Madrid. Și-a publicat primele lucrări în revista sportivă La Palestra și în ANUE, publicația Asociației Naționale a Universitarilor Spanioli (Asociación Nacional de Universitarios Españoles). Din 1973 a colaborat la Triunfo și Hermano Lobo, unde a realizat fotomontaje sub pseudonimul Beno. În 1974 s-a mutat temporar la Paris și a fost angajat de agenția Sipa Press. Ulterior, a colaborat cu Opinión, Reporter, Gaceta Ilustrada, Líbera, Posible, La Calle și multe altele. În septembrie 1978 a organizat secțiunea de fotografie a ziarului El Periódico de Madrid, iar în iulie 1979 s-a alăturat redacției revistei Dinero în calitate de responsabil al departamentului de fotografie (1979-1983).

 

Vreme de 8 săptămâni, cât timp va fi deschisă expoziția, în Sala Auditorium a MNAR vor fi difuzate, prin rotație, patru documentare de artă reunite sub titlul „Pictori din Prado” despre importanți artiști spanioli sau conectați cu Spania, peliculele fiind produse de Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH) în colaborare cu alte instituții prestigioase, precum Muzeul Prado, Auckland Project sau Fundația El Greco.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Facebook Muzeul Național de Artă al României

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută