Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Curs

De gustibus non disputandum – eveniment cu degustare | Fundația Calea Victoriei @ Casa General Henri Cihoschi

De gustibus non disputandum – eveniment cu degustare | Fundația Calea Victoriei

De gustibus non disputandum – eveniment cu degustare | Fundația Calea Victoriei @ Casa General Henri Cihoschi

Cunoaştem cu toţii vechea afirmaţie şi o folosim adesea, de cele multe ori în sensul său literal, uitând că, de fapt, o discuţie despre gusturi este una despre valori şi mentalităţi. Gusturile sunt subiective, personale şi respectate ca atare, însă ceea ce transmit ele este un subiect numai bun de discutat într-o întâlnire la Fundaţie.

Vă invităm joi, 3 octombrie, de la ora 19:00, să discutăm cu patimă şi voie bună (ba, accidental, şi cu gura plină) despre schimbările pe care le-a suferit gustul de-a lungul istoriei. De ce se bea vin parfumat cândva şi nu se mai iubeşte pâinea albă azi? Cum a evoluat zahărul în farfuriile noastre, de la adoraţie la mizerie? Cum a crescut şi decăzut în ochii oamenilor o mâncare sau alta, un condiment, un fruct sau o băutură?

Ca întotdeauna când vorbim despre mâncare vorbim de fapt despre societate, iar dacă privirea cutreieră înapoi în timp avem deja o istorie a umanităţii scrisă în oale şi ulcele, pe rafturi de cămări, în liste de zestre, hrisoave protecţioniste sau resturi alimentare, cum ar fi cele de sub biserica San Severin din Koln, unde, în două morminte de secol VI, s-au găsit pui şi ouă gătite cu miere, precum şi diferite tipuri de carne cu muştar şi salvie.

Cu siguranţă una din concluzii nu ne va surprinde deloc şi anume că unele lucruri nu se schimbă niciodată; îi vom da deci dreptate lui Pliniu cel Bătrân, care scria despre porc în secolul I e.n. că “nu există niciun animal care să asigure mai multă diversitate a gustului: carnea lui are aproape 50 de gusturi în timp ce a altor animale numai unul”. Pe de altă parte ne vom bucura, în secret sau pe faţă, că astăzi peştele nu se mai găteşte după reţeta maestrului Chiquart, care a făcut o mreana pentru ducele de Savoia, prin 1420, cu 450 gr ghimbir alb, 1 kg scorţişoară, sămânţa paradisului piper, cuişoare şi alte mirodenii.

Vom degusta un vin preparat după o reţetă romană din secolul I e.n. şi ronţăi bucăţele de preparate la modă cândva, alături de Adriana Sohodoleanu, gastronom, doctor în sociologia practicilor alimentare, autor şi entuziast degustător.

Lector: Adriana Sohodoleanu

Cost: 100 de lei (include degustare)

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Fundația Calea Victoriei

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută