Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Spectacole

D’ale Carnavalului – Coregrafia Ioan Tugearu

D’ale Carnavalului – Coregrafia Ioan Tugearu

Deși personajele sale sunt atât de viu conturate, încât s-au desprins din paginile textului și au căpătat o identitate ce ne pare integrată lumii reale –  o lume din timpul lui Caragiale și din toate timpurile care i-au urmat până în ziua de astăzi – opera sa a servit rar ca punct de plecare al unei creații coregrafice.

Adina Cezar s-a aplecat asupra operei lui Caragiale, într-un alt „An Caragile”, cel din 2002, montând la compania constănțeană a Teatrului de Balet “Oleg Danovski” spectacolul La douășpe trecute fix, o interpretare liberă a unora dintre personajele pieselor sale. Și tot o interpretare liberă, inspirată din toată opera lui Caragiale, sau mai bine zis din spiritul său, a conturat și Gigi Căciuleanu, în actualul „An Caragiale” din 2012, în spectacolul D’ale noastre, prezentat pe scena Teatrului Național din București.

Opera Națională Română Iași a dorit să montez, însă, o piesă anume, D’ale Carnavalului, cu personajele și situațile sale specifice. În acest fel am fost strâns în chingile replicilor care se succed vertiginos și schimbă pe loc raporturile dintre personaje, dându-mi mult mai puțină libertate decât într-o selecție de personaje și de situații pe care aș fi făcut-o singur. În acest context, am păstrat câteva replici definitorii pentru unele conjuncturi, lăsând apoi dansului cuvântul, de a spune pe limba lui, cum îi apar lui eroi ca NaeMițaDidinaPamponCrăcănel sau Iordache, cum se definesc ei prin mișcări și atitudini. Și, pe alocuri, mi-am permis să evadez, dincolo de cadrul strict al piesei, dar nu și dincolo de culoarea lumii lui Caragiale.

În cadrul unui an atât de bogat în creații teatrale și literare, care au dat din nou viață operei lui Caragiale sau au comentat-o din nenumerate unghiuri de vedere, personajele ieșene care au ieșit, cu ajutorul dansului, din paginile piesei D’ale Carnavaluluisper să se poată regăsi și recunoaște ca parte a aceste lumi eterne și totuși mereu actuală,  mereu recentă.

Sursa: Opera Națională Română Iași

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută