Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Artă și Cultură

Creativitate – marfă | Zilele Tranzit 2022

creativitate
Creativitatea-Marfă
O perspectivă din interiorul scenei culturale independente Clujene 2009-2019
Autor: Miki Braniște
17 Octombrie, ora 19 la Casa Tranzit, str. Baritiu nr. 16.
Durată: 1h30
Casa Tranzit și Asociația Colectiv A vă invită la lansarea cărții Creativitatea-Marfă. O perspectivă din interiorul scenei culturale independente clujene 2009-2019, scrisă de Miki Braniște (curatoare și manager cultural). Lansarea este urmată de o dezbatere pe temele abordate în volum. Dialogul la care vă invităm se înscrie în seria de discuții inițiată de Grupul Independent pentru Cultură / Független Intézmények Kulturális Szövetsége (GICu/FIKuSz).
Realizată în urma studiilor doctorale, cartea analizează modul în care politicile culturale europene, inspirate de paradigma creativității, sunt puse în practica în Cluj. Paradigma creativității, favorizată de fenomenul globalizării, se sprijină pe existența unei clase sociale, pe un tip de dezvoltare urbană care dă naștere orașului creativ și pe o industrie creativă care oferă profilul actual al economiei. Conexiunea politicilor din domeniul culturii cu economia creativă face ca valoarea economică a culturii și a creativității să fie prioritară în fața valorii lor simbolice și sociale.
Datorită conectării industriilor creative la piețele economice, acestea din urmă influențează mizele și etosul sectorului cultural, care a fost redenumit sectorul cultural și creativ. Proximitatea cu motorul schimbării economiei mondiale este o amenințare sau un avantaj pentru cultură și creativitate? Cine sunt câștigătorii acestei alianțe dintre industrie și cultura, economie și creativitate? Ce tip de hibridizare se va produce din alăturarea celor două domenii? Cum poate acest domeniu să-și păstreze esența proprie, aceea de producător de cultură publică pentru comunități mai largi, sursă a dezvoltării unei conștiințe critice, un mod de cunoaștere a lumii și de a fi împreună cu ceilalți?
Studiul de caz realizat asupra proiectului clujean Fabrica de Pensule servește drept exemplu pentru a înțelege mai bine efectele schimbării de paradigmă care s-au suprapus cu momentul de trecere al orașului de la o identitate post-industrială la una de oraș creativ și mai nou inovativ. Cercetarea expune modul în care scena culturală independentă clujeană se raportează la aceste schimbări care au deja efecte prin fenomenul gentrificării datorită politicilor de regenerare urbană, prin fenomenul de festivalizare, de comercializare al culturii și de neutralizare a discursului artistic critic.
Biografie
Miki Braniște este lector universitar al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” cu o teză de doctorat în domeniul managementului și politicilor culturale. Este manager cultural și curatoare pentru artele spectacolului și proiecte interdisciplinare, președintă a Asociației Colectiv A și fosta directoare a Festivalului TEMPS D’IMAGES din Cluj timp de 10 ediții. Între 2009 și 2019 a fost membră în Consiliul director al spațiului cultural Fabrica de Pensule, participând activ la strategia de dezvoltare a acestuia. În anul 2015 a primit titlul de Cavaler al Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii din Franța. În 2016 a primit Premiul pentru proiecte interdisciplinare din partea Administrației Fondului Cultural Național și Premiul pentru susținerea dansului contemporan din partea Centrului Național al Dansului București. Începând cu anul 2017, la invitația Goethe Institut București, a fost curator al programului Cultural Management Academy din România.
Moderatoare: Oana Mateescu, antropolog, lector universitar, Facultatea de Sociologie și Asistentă socială, UBB
Invitate și invitați:
  • Miruna Runcan, critic de teatru, profesor universitar doctor la Facultatea de Teatru și Film, UBB
  • Eugen Pănescu, arhitect și urbanist
  • Lala Panait, facilitator comunitar şi antropolog urban, Colectiv A
  • Cornel Ban, conferențiar în economie politică internațională la Copenhagen Business School
  • Lorand Maxim, regizor, director general al Fundației Tranzit
Cartea poate fi găsită în librării și pe site-ul editurilor Idea și Presa Universitară Clujeană:
Sursa: Tranzit House Facebook

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută