Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Spectacole

Coana Chirita în provintie @ Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești

Coana Chirita în provintie

Coana Chirita în provintie @ Casa de Cultură a Sindicatelor Ploiești

Coana Chirița este personajul principal și eponim al unei serii de comedii scrise de Vasile Alecsandri: Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă (1850); Chirița în provinție (1852); Chirița în voiagiu (1865); Chirița în balon (1875). În aceste piese, coana Chirița este soția lui Grigori Bârzoi și mamă a trei copii: Aristița, Calipsița și Guliță.

Acțiunea comediilor se concentrează în jurul protagonistei, o moșiereasă din provincie, incultă și infatuată, care dorește să pară o aristocrată educată, cu preocupări mondene și vorbitoare de limba franceză.

Primul interpret al Chiriței a fost Matei Millo, în travesti, la 5 august 1850, în Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă, continuând în 8 aprilie 1852 cu Chirița în provinție. Tradiția interpretării în travesti a fost continuată de actorii Miluță Gheorghiu de la 1 septembrie 1930, Petru Ciubotaru (1990) și Teodor Corban (1997). O interpretare memorabila a Chiriței este și cea a regretatei Tamara Buciuceanu, în montarea de la Iași a lui Alexandru Dabija (1985).

Coana Chirita în provintie, un spectacol cu Cristi Martin, Adrian Păduraru, Iulian Ilinca, Maria Grosu, Vlad Gălățianu, Pavel Bârsan, Diana Bagdasar și Radu Pavel.

Acompaniament pian live – Răzvan Apetrei.

Regia/scenografia: Daniel Bucur

Costumele: Cristi Martin

Muzica originală: Răzvan Apetrei

Coregrafia Coana Chirita în provintie: Elena Duicu

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută