Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Proiecții de film

Casablanca + after movie music w/MeloMelanj | what’s the score?

Când vine vorba de filme, vorbim prea puțin despre lucruri care sunt esențiale în realizarea sa, cum ar fi sunetul. Toamna aceasta, prin seria 𝘄𝗵𝗮𝘁’𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗰𝗼𝗿𝗲? – 𝘢 𝘫𝘰𝘶𝘳𝘯𝘦𝘺 𝘵𝘩𝘳𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘧𝘪𝘭𝘮, 𝘮𝘶𝘴𝘪𝘤 & 𝘩𝘪𝘴𝘵𝘰𝘳𝘺 explorăm relația sunetului și a coloanei sonore cu filmul și facem o introducere în istoria muzicii de film și prezentăm coloane sonore și compozitori importanți din istoria cinematografiei reprezentativi pentru ultimii o sută de ani în care a funcționat și cinematograful ARTA.

Casablanca, unul dintre cele mai apreciate și cunoscute titluri din istoria cinematografiei deschide seria what’s the score?, al cărui leit-motiv muzical ajunge să obsedeze spectatorul.

" "

𝟭𝟵:𝟬𝟬 – 𝗖𝗮𝘀𝗮𝗯𝗹𝗮𝗻𝗰𝗮

r: Michael Curtiz | original score: Max Steiner | 1942

lb: EN, FR, DE, IT | sub: RO, EN

„𝗛𝗲𝗿𝗲’𝘀 𝗹𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗮𝘁 𝘆𝗼𝘂, 𝗸𝗶𝗱.”

Într-un bar din Casablanca, doi foști iubiți se reîntâlnesc într-o conjunctură care îi forțează să pună pe primul loc nu sentimentele, ci datoria. E război. Intrarea trupelor germane în Maroc e iminentă. Americanul Rick Blaine a reușit să facă rost de documentele necesare pentru ca două persoane să poată lua avionul în siguranță către Lisabona. Când însă află că femeia după care încă suferă, Ilsa Lund, este la Casablanca, căsătorită cu un marcant lider ceh, Victor Laszlo, căutat de naziști, Rick se confruntă cu o provocare dificilă care va scoate la iveală situații neprevăzute, și, în cele din urmă, o decizie greu de luat.

Film splendid, de referință în cinematografia mondială, distins cu trei Premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cea mai bună regie) și nominalizat la încă cinci importante categorii (muzica lui Max Steiner, montaj, imagine și interpretare masculină în rol principal și în rol secundar).

𝗣𝗹𝗮𝘆 𝗶𝘁, 𝗦𝗮𝗺!

Coloana sonoră a filmului Casablanca e semnată de Maximilian Raoul Steiner (1888 – 1971), un compozitor austriac, care după emigrarea lui în America, a devenit unul dintre primii compozitori care au scris coloană sonoră pentru filme în Hollywood.

El este numit “părintele muzicii de film”, deoarece a jucat un rol important în crearea tradiției de a scrie muzică pentru filme, alături de compozitorii Dimitri Tiomkin, Franz Waxman, Erich Wolfgang Korngold, Alfred Newman, Bernard Herrmann, și Miklós Rózsa.

Steiner a fost printre primii care au recunoscut necesitatea unor partituri originale pentru fiecare film.

Csilla Nagy, curatorul seriei what’s the score? va introduce filmul.

𝟮𝟭:𝟬𝟬 – 𝗚𝗲𝘁 𝘁𝗼𝗴𝗲𝘁𝗵𝗲𝗿 & 𝗮𝗳𝘁𝗲𝗿 𝗺𝗼𝘃𝗶𝗲 𝗺𝘂𝘀𝗶𝗰 𝘄/𝗠𝗲𝗹𝗼𝗠𝗲𝗹𝗮𝗻𝗷

După proiecție vă așteptăm la ARTA Café pentru o seară efervescentă petrecută în compania muzicii pe vinyl a celor de la MeloMelanj, vecinii noștri la care găsești cele mai bune vinyluri din oraș.

Bilete pe www.cinema-arta.ro

În fiecare marți, începând din 6 septembrie va avea loc săptămânal câte o proiecție 𝘄𝗵𝗮𝘁’𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗰𝗼𝗿𝗲? – 𝘢 𝘫𝘰𝘶𝘳𝘯𝘦𝘺 𝘵𝘩𝘳𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘧𝘪𝘭𝘮, 𝘮𝘶𝘴𝘪𝘤 & 𝘩𝘪𝘴𝘵𝘰𝘳𝘺 însoțită de evenimente conexe în cafeneaua cinemaului, la ARTA Café. Vom încheia seria cu un eveniment special, ziua ARTA, sărbătorirea 109 ani de la deschiderea cinemaului, care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.

Majoritatea filmelor din program vor fi disponibile cu subtitrare bilingvă. Let your international friends know!

Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

Sursa: Cinema ARTA Facebook

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută