Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Casa curată (Sarah Ruhl) @ TNB

Casa curată (Sarah Ruhl)

Casa curată (Sarah Ruhl) @ TNB

 

Sarah Ruhl este unul dintre cei mai importanți dramaturgi americani ai secolului XXI, autoare a numeroase piese de succes pe o varietate de subiecte pline de imaginație. Teatrul scris de ea este unul poetic și simbolic. „Casa curată” (2004) este finalistă a premiului Pulitzer și câștigătoare a Premiului Susan Smith Blackburn.

 

Lui Ruhl i-a venit ideea de a scrie „Casa curată” atunci când, la o petrecere de doctori, a auzit o femeie spunând: „Menajera mea e deprimată și nu vrea să facă curățenie. Așa că am dus-o la spital unde i-au dat medicamente. Și tot nu vrea să facă curat!”. Această afirmație, pe care unul dintre personaje, Lane, o preia aproape textual la începutul piesei, referindu-se la un alt personaj, Matilde, sugerează o lipsă de empatie față de dezordinea și complexitatea emoțiilor umane, de parcă ar fi posibil să repari o femeie asemeni unui aspirator în loc să afli ce anume o face nefericită.

Piesa lui Ruhl evidențiază cât de absurdă e fractura emoțională dintre două femei, dintre care una o angajează pe cealaltă să-i intre în casă, să-i vadă vulnerabilitățile și să curețe mizeria care îi trădează umanitatea. „Casa curată” este o piesă despre dragoste, durere, pierdere și despre cum să înveți să simți în loc să-ți igienizezi emoțiile și experiențele incomode.

 

Îmbinând umorul fantezist cu înțelepciunea și compasiunea, această piesă poetică despre dragoste, sex, moarte – dar și despre găsirea glumei perfecte – demonstrează că râsul împărtășit cu ceilalți poate vindeca aproape orice, iar ordinea și curățenia pot salva sănătatea mintală. Sarah Ruhl investighează sferele profunde ale iubirii și durerii, dar o face cu umor și lejeritate.

 

Această comedie este romantică într-un sens profund, dar și vizionară, cu o tentă de fantezie, extravagantă în sentimente, puțin nebunească. Vocea doamnei Ruhl este una neobișnuită: cinică, dar plină de compasiune, uneori sardonică, alteori puternic emoțională. Una dintre cele mai bune și mai amuzante piese de teatru pe care le veți vedea.” – New York Times

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: TNB

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută