Ca ieri. Scena artistică românească la începutul anilor 2000 @ MARe
Program: Muzeul cu însușiri
Conferință „Ca ieri. Scena artistică românească la începutul anilor 2000”
Speakeri: Dumitru Gorzo, Răzvan Bănescu, Matei Câlția
Moderator: Dan Popescu
Începutul anilor 2000 a fost o perioadă a schimbărilor, contrastelor, rupturilor și începuturilor în România. Nu doar pe plan socio-politic ci și pe plan artistic și cultural. Scena românească a artei vizuale a înflorit, s-a extins odată cu apariția sectorului privat al galeriilor de artă. În 2002 și 2003 se deschid primele două galerii private: Galeria H’art, condusă de Dan Popescu, și Galeria Posibilă, condusă de Matei Câlția. În 2001, se deschide MNAC/Muzeul Național de Artă Contemporană. Tot în anii 2000, se lansează și evenimentul anual NAG/Noaptea Albă a Galeriilor, reunind într-un circuit de-o noapte galerii din București.
Scena artei contemporane așa cum o cunoaștem astăzi își are fermentul în acei ani. Ani din care rămân expoziții importante și ilicite, o generație contestatară, ani în care s-au dezvoltat artist run-spaces și spații private de expunere dintre care au unele au făcut rezistat în timp până în prezent, ani în care au luat avânt colecțiile particulare. Ne amintim de acei ani în ritmul cântecelor de la Omul cu șobolani, dar cum a fost atunci? În ce măsură a fost acela un punct t0 al artei românești? Ce însemna lupta cu establishment-ul cultural, social, politic? Ce înseamnă generația douămiistă?
În ce măsură există continuități și similarități cu acea perioadă acum, după 20 de ani?
În conferința din 20 septembrie, vom rememora și discuta momente emblematice și problematizări specifice începutului anilor 2000 alături de trei personalități ale artei contemporane: artistul Dumitru Gorzo, colecționarul Răzvan Bănescu și galeristul Matei Câlția.
Conferința va fi moderată de Dan Popescu, curator al expoziției „Monstrul, pătratul și hohotul”, expoziție ce prezintă un decupaj al artei contemporane din România cu accent pe artiști ai generației douămiiste.
Conferința deschide programul „Muzeul cu însușiri” derulat la MARe în toamna lui 2024, ce își propune să adreseze teme ale artei contemporane alături de artiști, specialiști, colecționari. Toamna este o perioadă prielnică întoarcerii către cărți, către discuții, idei și momente meditative. Mai puțin despre acțiune și mai mult despre contemplație împărtășită. Una dintre însușirile Muzeului de Artă Recentă este cea educativă, de-a lansa și crea un context pentru dezbateri pe subiecte prin care arta contemporană să fie mai bine înțeleasă.
Intrare: 40 lei (biletul de acces în muzeu)
Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?
- Calendar Evenimente din România
- Calendar Evenimente din București
- Program Filme București
- Calendar Festivaluri Romania
—
Sursa: Facebook MARe/Muzeul de Artă Recentă