Centrul Dialectic organizează o întâlnire publica între scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu și Dana Marijuana: o discuție despre memoriile popculturale ale orașului București și felul în care muzica și literatura anilor ‘90 a reacționat contextului cultural și sociopolitic local, în aspectele sale care țin de urbanitate, construcție, dinamici urbane, locuire, spații și structuri urbane referențiale.
În cadrul evenimentului lansăm cea de-a treia ediție a proiectului Arhiva de Sunet, serial audio realizat de Paul Breazu (jurnalist), Ionuț Dulămiță (jurnalist & artist) și Mihai Lukacs (regizor de teatru & cercetător media), în care vom explora relația muzicii cu Bucureștiul ultimelor decenii.
Arhiva de Sunet:„București, București” este un serial audio dedicat Bucureștiului privit ca spațiu socio-urban și conexiunilor sale semnificative cu cultura pop, privite prin lentila muzicii făcute în și despre oraș.
Personaj emblematic pentru București și pentru cultura pop atașată orașului, Dana Marijuana a fost acolo de la început. O poți auzi pe o piesă de pe primul album al celei mai consistente trupe locale, Black Underground Mafia, apărut pe casetă în septembrie 1995. Un an mai încolo, Mafia chiar îi dedica o repriză de pe un EP, „Înc-o zi, înc-o poveste”, invitând-o să-și cânte numele de scenă. Cea mai importantă rapperiță de pe scena românească și-a continuat colaborările, lucrând împreună cu La Familia, Il-Egal, Loredana sau Anda Adam, pentru a debuta solo în 1999 cu un maxi-single numit „Fii pe fază”. În 2000 i-a apărut primul și singurul album, iconicul „Cea mai fidelă fată”. În anii din urmă, Dana și-a continuat colaborările în muzică, revenind pe scenă.
Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor, eseist, traducător, editor, doctor în filologie. A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), a fost inclus cu proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” (ART) și a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” (2010). A mai publicat: Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (2012), Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelștam (2013), anaBASis (2014), Copilăria lui Kaspar Hauser (2017), Caragiale. Scrisoarea pierdută (2019), Adorabilii etrusci (2021) și Abraxas (2022).
Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
—
Sursa: Londohome/ facebook