Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

București, capsulă în timp @ Galeria Galateca

București, capsulă în timp

București, capsulă în timp @ Galeria Galateca

 

În contextul primei Anuale de artă și știință Neo Art CONNECT (NAC) 2023, am creat un modul imersiv ce surprinde într-un mod alegoric istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei. Denumit București, capsulă în timp, poemul urban a fost special gândit ca o incursiune în timpul trecut și viitor, localizat între 1933 și 2033.

Din punct de vedere geografic-spațial este localizat în inima Bucureștiului, în zona Universității, Calea Victoriei, grafica special realizată împrumutând elemente din arhitectura clădirilor din această zonă. Creat în mod dedicat pentru partenerul nostru BRD – Groupe Societe Generale, produsul cultural este dedicat ideii de interferenţă între mai multe forme de exprimare artistică, de la instalație, artă digitală, video şi instalaţie audio, o metaforă a dezvoltării şi schimbării pornind de la faţa văzută şi cunoscută a oraşului în dialog cu un fabulos personaj feminin, uitat în timp, Diana Mihalcea. Transformarea acestui personaj se confundă și se metamorfozează cu însăși transformarea orașului, devenind un simbol al evoluției capitalei.

 

Invităm publicul să facă un exerciţiu de imaginaţie, să păşească în domul imersiv şi să își imagineze o tânără, care acum 90 de ani, la ora 11 dimineața în ziua de 27 aprilie 1933, aștepta jurizarea concursului de Miss în sala de festivități a Palatului Universul. Blondă, cu ochii mari, albaștri, cu înfățișarea distinsă, cu un admirabil corp cu linii armonioase, își etala delicat emoțiile și superstițiile, strângând în pumn un mic elefant de care nu obișnuia să se despartă niciodată – pentru noroc. După o scurtă defilare și îndelungi emoții, a devenit Miss România la doar 18 ani, acolo la Palatul Universul.

Simțise că va avea noroc în acea zi, căci încă de dimineață coșarii pe care îi tot văzuse prevestiseră o veste bună. Poseda dicție, grație și drăgălășenie, dar și un spiț adorabil, “Prinți”, un pui de lup numit “Diki” și un cocoș – tot pentru noroc. Diana Mihalcea, Dina era unicul copil al familiei Mihalcea, o cunoscută și onorabilă familie apreciată în cercurile bucureștene. Tatăl său era doctorul Toma Mihalcea, medic practician în Capitală. După tată, descindea dintr-o veche familie de olteni din Slatina, iar după mamă dintr-o istorică familie de transilvăneni din ținutul Blajului.

Dina studia drama și comedia la Conservatorul din Capitală, în anul I, în clasa d-nei Maria Filotti. Iubea animalele, ba chiar în copilărie avusese 15 pisici de Angora. Iubirea pentru animale și talentul actoricesc i-au călăuzit pașii către o carieră surprinzătoare: a devenit prima femeie dresor de lei din România. A jucat pe marile ecrane în 2 filme: “Doua lumi si o dragoste” în ‘47 si “Mihail, câine de circ” în ’79. A jucat și pe scena teatrului Odeon și a devenit, în timp, artist emerit al poporului.

Imaginile ce o reprezintă pe Dina, dar și avatarul său ce evoluează de la pisica de Angora la un leu puternic, au fost generate cu ajutorul AI, pornind de la câteva imagini din arhivă.

 

Am preluat parcursul surprinzător al acestui personaj și l-am transformat împreună cu elemente din zeci de clădiri din realitatea cotidiană, dar și cu elemente simbolice, de la Coșar, până la scară, într-o alegorie a evoluției orașului, inclusiv sunetul urmează același traseu, înglobând și suntete contemporane din oraș, de la trafic până la interacțiunile umane din spațiul definit.

În imaginile prelucrate au fost utilizate și cadre din cladirea Ghica House, aflată în arealul ales și în cadrul căreia este prezentat prima dată proiectul.

Următorul popas al expoziției itinerante este la Galaeria Galateca, unde invităm vizitatorul să pășească într-un mod surpinzător pe Calea Victoriei spre Sărindar, privind spre Palatul Universul şi oprind lângă statuile din Piaţa Universităţii alături de acest personaj atipic, nonconformist şi extravagant care a evoluat atât de interesant, la fel ca Bucureştiul nostru, pentru că oraşul există prin oameni şi oamenii există prin oraș.

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România ?

Sursa: Galeria Galateca

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută