Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Teatru

Barosul satului (spectacol invitat) @ Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara

Barosul satului (spectacol invitat) @ Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara

Barosul satului (spectacol invitat) @ Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara

Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare comemorează 200 de ani de la nașterea poetului Petőfi Sándor cu o parodie epică semnată de acesta.

În „Barosul satului” Petőfi realizează o parodie a celui mai popular gen literar al vremii sale: epopeea. Alege un cadru simplu și personaje cu probleme banale, dar, în același timp, este atent la patosul necesar și la recuzita epică. Măreția poveștii constă tocmai în simplitatea ei, pentru că surprinde o frântură din viața țăranilor maghiari din epoca romantică și o ridică la înălțimea poeziei eroice: este, de fapt, povestea eroică a unei încăierări de cârciumă, cântată în stilul elevat al epopeilor care au relatat cele mai mari bătălii ale istoriei.

Distribuția: Rappert-Vencz Gábor, Diószegi Attila, Keresztes Ágnes, Nagy Csongor Zsolt, Kovács Nikolett, Orbán Zsolt, Péter Attila Zsolt, Szabó János Szilárd și Gaál Gyula. Orchestra: Manfrédi Annamária (conducător muzical, pian), Cserey Csaba (percuție), respectiv artiștii Filarmonicii Dinu Lipatti: Domahidi Péter (vioară), Budean Dávid (violă), Simó Péter (contrabas) și Lukács Zsolt (clarinet). Scenograf: Márton Erika, coregraf: Bokor Attila, muzica: Cári Tibor.

„Barosul satului” scris în 1844, este una dintre cele mai mari realizări lingvistice și stilistice ale literaturii maghiare. Petőfi îl numește poem eroic, dar este de fapt o epopee comică, chiar o parodie epică. Poetul înfățișează o încăierare de cârciumă subliniind constant gesturile epice, denaturându-le în comic.

Lucrarea nu este doar o parodie prin limbajul și structura sa, ci și o oglindă a societății noastre contemporane prin acțiunile personajelor din poveste: este o adevărată caricatură a eternelor certuri maghiare. Dacă în opera scrisă, autorul urmează structura poemelor eroice ale timpului său, stilul aparte, răzleț, al genului, foarte răspândit în literatura noastră de atunci – spectacolul creat de Béres László surprinde torsurile artei interpretative ale epocii noastre.

Sursa: Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely

 

 

 

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută