Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Barna Éltes și Péter Rizmayer @ Muzeul Național Secuiesc

Barna Éltes

Barna Éltes și Péter Rizmayer @ Muzeul Național Secuiesc

Adăpost / Refugiu

Joi, 8 februarie 2024, la ora 18.00 a avut loc vernisajul expozițiilor Adăpost de Barna Éltes și Refugiu de Péter Rizmayer la Muzeul Național Secuiesc. Expozițiile vor fi deschise publicului până la 23 noiembrie 2024.

 

Barna Éltes: Adăpost

Casa este prezentată în expoziție ca un edificiu sacru, orientarea sa cu elementele sale funcționale: ușă, fereastră, poartă, altar. Ceea ce este interesant în expoziție este că Barna Éltes și-a creat lucrările din obiecte care au fost aruncate în timpul renovării clădirii (șindrilă, lamele, scânduri, fotografii vechi ale instalațiilor muzeale etc.).

 

 

Péter Rizmayer: Refugiu

Trebuie să existe întotdeauna „un loc” unde să ne retragem, „un loc” unde să ne vindecăm de încercările realității noastre. Sau trăim într-o iluzie, iar refugiul este adevărata noastră realitate?

 

Trebuie să existe „un loc” în care să ne ascundem și să fim cu noi înșine, să ne privim în propria oglindă sau să ne scăldăm în propria pădure, pentru a ne vindeca și a suporta lumea din afara refugiului. Dar atunci întrebarea este: de ce revenim în realitate, de ce nu adăpostul devine refugiul nostru?

 

Există „un loc” de unde am venit și în care sufletele noastre aspiră mereu să se întoarcă, dar acest loc se micșorează. Îl consumăm, construind o contra-lume care îi absoarbe și îi exploatează bunătățile. Astăzi nu ne putem lipsi de tehnologie, iar refugiul nostru pare din ce în ce mai mic și distant. Am ajuns la un punct unde refugiul nostru are nevoie de protecție, de adăpost?

 

Trist este că adăpostul refugiului nu există în afara noastră, suntem dependenți unii de alții, cercul nostru de existență se închide. Când ne vom da seama în sfârșit că fără adăpost suntem pierduți?

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută