La începutul lunii februarie, organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu anunțau concurs pentru afișul ediției din acest an. Din aproape 20 de participanți, câștigător a fost ales Dragoș Pătrașcu, artist profesionist din Iași.
Dragoș Pătrașcu a studiat la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design și în prezent este profesor la secția de Grafică a Universității de Arte Vizuale și Design din Iași.
Alegerea lucrării sale pentru afișul din acest an al Festivalului Internațional de Teatru îl onorează și reprezintă încă o reușită a carierei sale profesionale.
„Tocmai făcusem un album, album care a ajuns în mâinile domnului Constantin Chiriac. Albumul în care se află lucrarea este un parcurs al muncii mele. Am intrat în concurs și a venit și invitația de a deschide o expoziție la Sibiu. Am fost anunțat că lucrarea mea va fi folosită pentru afiș. Bineînțeles că m-am bucurat, aș minți să spun că este un lucru obișnuit în viața unui artist să i se aleagă o lucrare în cadrul unui festival atât de renumit, printre cele mai mari din Europa”, a spus Dragoș Pătrașcu.
După cum explică artistul, lucrarea aleasă câștigătoare se numește „Soarele inocenței” și are ca temă principală indecizia. „Cei doi cai, în accepțiunea mea reprezintă indecizia care ne însoțește existența. Un om, un artist, când are de ales, niciodată nu știe dacă acesta este adevărul sau nu. E o luptă interioară a omului, a artistului cu el însuși pentru găsirea adevărului”.
Pe 24 iunie artistul va fi prezent la Sibiu unde va deschide expoziția „Athanor” la Galeriile Muzeului de Artă Contemporană ale Muzeului Național Brukenthal, galerii pe care nu le-a vizitat niciodată.
În 2013 Dragoș Pătrașcu a obținut Marele premiu pentru creație artistică în cadrul săptămânii Europeane de Creativitate și Inovație sub egida Euroinvent, în 2004 a obținut Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, acordat de Președinția României, în 2001 a câștigat Premiul Vasile Pogor, acordat de Primăria Municipiului Iași pentru afirmare în creația plastică, în 2000 a obținut premiul pentru grafică la Saloanele Moldovei, Bacău, Chișinău și tot în anul 2000 premiul pentru grafică la Bienala națională de artă, Buzău.
Festivalul Internațional de Teatru Sibiu are loc în perioada 24 iunie – 3 iulie, iar tema principală în acest an este Frumusețea.
Sursa: Turnul Sfatului