„The Somatist, The Entropist & The Skeptic”, un proiect de cercetare și producție artistică al Asociației Qolony, aflat la intersecția dintre artă și știință, propune publicului te invită să te implici în procesul de creație al unei instalații artistice inedite.
Echipa proiectului oferă o experiență de descifrare a reacției pe care o avem în interacțiunea cu tehnologia.
Art Clinical Tests” este un eveniment în cadrul căruia publicul va interacționa cu echipa artistică și tehnică a proiectului, precum și cu tehnologiile folosite pentru realizarea instalației artistice viitoare. La evenimentul de lansare faci cunoștință cu echipa proiectului și poți testa propria ta relație cu tehnologia.
Vino la Atelierele Malmaison din București (Calea Plevnei 137C, etajul 2) pentru a participa la o experiență inedită: poți contribui prin monitorizarea stărilor tale și propriile interacțiuni cu tehnologia la crearea unor obiecte de artă.
Pentru a-ți asigura un loc, te invităm să faci o rezervare online pentru ziua și ora dorită:
Cum:
Experimentează Artificial Intimacy Lab (Laboratorul de Intimitate Artificială)
Sabina Suru și Andrei Tudose propun o experiență ce gravitează în jurul definirii tipului de relație care se poate manifesta în interacțiunea om – inteligența artificială: este mașina o unealtă, un asistent neutru sau o personificăm și dezvoltăm o relație cu ea? În cadrul acestei sesiuni, într-o cameră, ești singur cu un algoritm de învățare automată conectat la un webcam. Poți controla liber această interacțiune, arătând ce și cât dorești mașinii într-un experiment de intimitate om-mașină.
Interacționează cu obiectele din Synthetic Reactions Lab (Laboratorul de Reacții Sintetice)
Timp de 10 minute, interacționezi cu o serie de obiecte ce îți vor monitoriza în timp real câțiva parametri ai stării tale fiziologice (pulsul cardiac, conductivitatea pielii și activitatea electrică cerebrală).
Floriama Candea se va ocupa de transcrierile acestora, pe care le va transfera unor obiecte ce le vor interpreta vizual, sonor sau cinetic și care vor fi prezentate în instalația finală a proiectului.
Cu toate datele adunate de computer sau de senzori, Cătălin Crețu hrănește un algoritm de transformare în gest sonor a amprentelor digitale prin care atât tehnologicul cât și fiziologia corpului uman se exprimă în lumea reală.
Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu, cei patru artiști care se află în spatele proiectului, alături de Cristian Balaș (programator) și Dr. Victor Diculescu (cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor), propun o explorare a felului în care oamenii reacționează la noile tehnologii nu doar la nivel fizic, ci și psihologic și relațional, chestionând felul în care starea acestora de bine este sau nu în strânsă legătură cu tehnologia.
Instalația finală a proiectului va fi prezentată în luna septembrie la Simultan Festival Timișoara, precum și în cadrul unui eveniment în București, care va avea loc la Rezidența Scena9 (noiembrie – decembrie).
„ The Somatist, The Entropist & The Skeptic” aduce în discuție obiceiurile folosirii unor tehnologii uzuale, încercând să sublinieze felul în care consimțim și participăm activ la producerea unor direcții viitoare de dezvoltare a culturii și rutinei vieților noastre de zi cu zi.
Asociația Qolony- Colonia pentru artă și știință este o asociație culturală ce funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști ai unor discipline diferite, de la artiști contemporani, cercetătorii științifici, specialiști în diverse tehnologii, uniți de pasiunea pentru practici interdisciplinare și pentru creativitatea pe care acestea o generează. Proiectele asociației vizează importanța practicilor colaborative, atât pentru stimularea creativității și dezvoltării personale, cât și pentru bunăstarea curentă și viitoare a societății.
„ The Somatist, The Entropist & The Skeptic” este un proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Partener de cercetare: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor
Parteneri culturali: Rezidența BRD Scena9, SIMULTAN Festival, Atelierele Malmaison, CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, VAGon – Spatiu in(ter)disciplinat.
Parteneri media: Radio România Cultural, Tanănana, Adevărul, Atelierul, Cultartes, Curatorial, IQAds, Mindcraft Stories, Observator Cultural, Propagarta, Psychologies, Scena 9, Spotmedia, The Institute, Zile și Nopți, Munteanu.
—
Sursa: Malmaison/ facebook