Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Academia Forțelor Terestre – 175 de ani de învățământ militar românesc

Vineri 12/08/2022
9:00

Istoria celor 175 de ani de învățământ militar românesc a uneia dintre cele mai importante instituții din România – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu va putea fi văzută într-o expoziție ce va fi deschisă miercuri, 6 iulie, de la ora 12, la Muzeul de Istorie „Casa Altemberger”.

,,Această expoziție aduce în prim plan aspecte relevante privitoare la istoria unei instituții etalon din învățământul universitar în general și din învățământul militar în special. Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” a avut și are o importanță desebită nu doar în Sibiu, ci și în România. Astăzi, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, continuatoarea tradițiilor educaționale și instituționale ale primei școli militare de ofițeri din România, este instituția de învățământ militar superior integrată în sistemul național educațional, cu autonomie universitară”, spun curatorii expoziției, dr. Toma-Cosmin Roman și dr. Alexandru Chituță.

Actul de naștere al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Balcescu a fost dat prin Poruncă Domnească nr. 36, din 13 iunie 1847, de către domnitorului Gheorghe Bibescu. Înființarea primei Școli militare de ofițeri la București a reprezentat un moment important al dezvoltării societății românești.

Potrivit organizatorilor expoziției, necesitatea formării unui corp de ofițeri care să instruiască și să conducă trupele în caz de nevoie pentru apărarea Țărilor Române a fost foarte bine înțeleasă de intelectualitatea românească de la mijlocul veacului al XIX-lea. Înființarea primei școli de ofițeri a marcat, de fapt, începutul învățământului militar românesc. S-a inaugurat un sistem de pregătire a ofițerilor ce există în toate armatele moderne în instituții de învățământ cu profil specific militar.

„Fondarea acestui organism menit să formeze viitorii ofițeri ai armatei a avut în speță munca și geniul unor oameni care au intuit dezvoltarea ulterioară a Țărilor Române. Meritul deosebit a revenit unor mari oameni ai epocii, precum generalul Gheorghe Magheru, generalul Christian Tell, colonelul Ion Voinescu și, desigur, domnitorul Gheorghe Bibescu. Nu în ultimul rând, un merit deosebit l-a avut marele istoric, patriot, revoluționar și gânditor militar Nicolae Bălcescu. Nu întâmplător școala militară a primit denumirea de Nicolae Bălcescu în anul 1952”, mai arată curatorii expoziției.

Expoziția realizată în parteneriat va putea fi vizitată în sala de expoziții temporare din cadrul Muzeului de Istorie – Casa „Altemberger” din Sibiu în 4 septembrie.

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email