Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/11/2025
Eat & Drink / Drink

MIXOLOGY | Băuturi (ne)obișnuite care ne încălzesc în sezonul rece

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii MIXOLOGY | Băuturi (ne)obișnuite care ne încălzesc în sezonul rece Share MIXOLOGY | Băuturi (ne)obișnuite care ne încălzesc în sezonul rece


Băuturi (ne)obișnuite care ne încălzesc în sezonul rece

Imediat ce frigul începe să se instaleze și orașul începe să fie mai plin de frunze căzute decât de flori, a intra într-o cafenea unde e cald și miroase bine devine mai mult o nevoie, deși încă suspinăm după serile de vară la terasele pline mai ales de veselie.

Băuturile calde devin din ce în ce mai comandate în această perioadă, iar în ultimii ani, trendurile din această zonă au trecut dincolo de clasicele espresso, cappuccino sau ciocolată caldă. Tot mai multe cafenele artizanale și influențele asiatice au făcut loc unor combinații noi, din ce în ce mai apreciate în sezonul rece. Și, totuși, care sunt acelea?

Băuturi (ne)obișnuite Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte

Vedeta sezonului de toamnă rămâne, desigur, Pumpkin Spice Latte.

În variantele actuale, cafeaua se amestecă cu piure de dovleac copt, lapte spumat (de vacă sau vegetal) și sirop rezultat dintr-un mix de condimente care include scorțișoară, nucșoară, ghimbir și cuișoare. Când e făcut cum trebuie, un Pumpkin Spice Latte are o nuanță mult mai portocalie decât un latte obișnuit, iar dacă se adaugă frișcă și bețe de scorțișoară, devine numai bun de instagramat și savurat.

Sezonul acesta se pare că tot mai multe localuri merg și spre reinterpretarea acestui clasic: cold brew cu dovleac și caramel sărat, pumpkin mocha, latte cu piure de dovleac și scorțișoară prăjită.

Băuturi (ne)obișnuite Matcha Latte

Matcha Latte

La polul opus al paletei cromatice, Matcha Latte este mai în tendințe ca oricând.

Pudra fină de ceai verde japonez e amestecată cu apă fierbinte până devine o pastă, apoi se adaugă lapte spumat, de vacă sau vegetal, iar rezultatul e o băutură de un verde pal, cu un gust ușor amărui, în funcție de câtă pudră se folosește.

Anul acesta, cafenelele mizează și pe matcha reinterpretată: cu ciocolată albă topită, cu sirop de vanilie sau cu piure de fructe. Iar dacă vă întrebați care este motivul: se pare că gustul de matcha îndulcit este mult mai apreciat față de combinația clasică de pudră, apă fierbinte și lapte.

Băuturi (ne)obișnuite Chai Latte

Chai Latte

Tot din Asia vine și Chai Latte, un amestec de ceai negru, condimente și lapte spumat, popularizat în cultura occidentală ca o băutură relaxantă, chiar calmantă.

Varianta tradițională folosește cardamon, cuișoare, scorțișoară, ghimbir și piper negru, fierte la foc mic împreună cu ceaiul, apoi combinate cu lapte cald și miere. În 2025, chai-ul se combină cu tot felul de ingrediente: caramel, ciocolată albă, dovleac sau chiar espresso, rezultând dirty chai.

Băuturi (ne)obișnuite Turmeric Latte

Turmeric Latte

O altă băutură care pare să fie populară în acest sezon este Turmeric Latte, cunoscut și ca „golden milk”.

Culoarea sa galben-aurie, densitatea și aroma ușor picantă, dar totuși dulce, o fac să fie la granița între băutură clasică și desert lichid. Se prepară cu lapte de cocos sau de migdale, turmeric, ghimbir ras, piper negru și puțină miere.

Tot mai multe cafenele o servesc cu spumă de lapte vegetal și praf de scorțișoară pe deasupra, iar cei care au încercat-o mărturisesc că îi ajută să se relaxeze în zilele mai stresante.

Băuturi (ne)obișnuite Ciocolata caldă

Ciocolata caldă

Ciocolata caldă se întoarce și ea într-o nouă formă în acest sezon.

Nu mai e doar pudră de cacao cu lapte, ci o experiență care merită încercată. Unele variante actuale conțin ciocolată belgiană topită, amestecată cu frișcă, sirop de portocală sau chiar chilli. În cafenelele artizanale, apar versiuni și mai interesante: ciocolată cu lapte și rozmarin, cu lavandă sau chiar cu un shot de espresso.

Tot mai multe cafenele servesc „spiced hot chocolate”, care este o variantă de ciocolată caldă ce conține și lichior cu diverse arome.

Băuturi (ne)obișnuite rosehip tea latte

Rosehip tea latte

Latte-urile florale devin și ele din ce în ce mai comandate: lavandă, trandafir, iasomie sau hibiscus.

Aceste latte-uri se prepară cu espresso, sirop care conține ingredientul principal și lapte spumat, iar rezultatele finale sunt niște băuturi pastelate și dulci. Un alt trend vine dinspre zona scandinavă și este cel de „nordic coffee” sau „hygge drinks”, care presupune cafea filtrată combinată cu note de cardamon, caramel brun sau sirop de mesteacăn.

În unele cafenele se mai servește și „rosehip tea latte”, o infuzie de ceai de măceșe amestecată cu lapte vegetal și miere – o reinterpretare a unui clasic remediu pentru stimularea digestiei.

Băuturi (ne)obișnuite Beetroot Latte

Beetroot Latte

Un ingredient care își face simțită prezența tot mai des în băuturile de sezon este siropul de arțar.

Originar din Canada, siropul de arțar a trecut de la statutul de topping pentru clătite la cel de aromă pentru cafele. Într-un Maple Latte, de exemplu, espresso-ul se combină cu lapte spumat și o lingură de sirop de arțar, ca alternativă naturală la zahăr. Iar pentru cei care vor ceva complet nou, există Beetroot Latte, o băutură cu o culoare roz intens, obținută din sfeclă roșie fiartă și mixată cu lapte, care a apărut inițial ca un trend pe rețelele de socializare. Gustul e ușor dulceag, iar cei care l-au încercat nu îl pot compara cu o altă băutură.

Acum, că luna noiembrie a adus cu ea și temperaturi ceva mai scăzute, e cel mai bun moment pentru a descoperi aceste băuturi, fie că alegem să le savurăm într-o cafenea alături de prieteni sau acasă.

Text de IULIANA CIOCÎRLAN | RECOMANDĂRI

Citește mai multe articole din EAT & DRINK.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută