Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/02/2025
Artă & Cultură Viața Orașului

Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj Share Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj
Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj


Când locuiești într-un oraș mare și dinamic cultural, așa cum este Clujul, te întrebi, poate, dacă a mai rămas ceva și pentru restul localităților din județ sau a înghițit absolut tot orașul.

Răspunsul este un ”nu” convingător. Și ne susținem răspunsul cu cinci spații culturale de pe harta județului Cluj pe care dacă nu le-ai vizitat până acum ai face bine să le incluzi imediat pe lista de ”scurte escapade de o zi”.

Asta ca să te minunezi de sculpturi monumentale în aer liber, să fii surprins de interpretarea inedită a patrimoniului cultural rural prin artă contemporană și tehnologii moderne sau să te distrezi cu sens într-o imensă fabrică de știință.

Punctul de Memorie Colectivă de la Vad

”Ia-ți timp și ascultă-i. Nu te grăbi.” Cu acest îndemn ești întâmpinat în Punctul de Memorie Colectivă de la Vad, un loc în care vizitatorii iau parte la o incursiune în viața trecută și prezentă a comunității din Vad, conectând simțurile și accesând lumea interioară a oamenilor din sat. Memoriile oamenilor sunt redate prin materiale video și audio, dar și prin citate aparținând localnicilor, iar spațiul expozițional găzduiește obiecte donate de aceștia, expuse liber spre a putea fi atinse de vizitatori.

Cele trei teme prin care se spune povestea comunei Vad sunt: ”Ritmuri”, ”Între două lumi” și ”Regimul firescului”, ultima reprezentând lucrarea artistului Alex Mirutziu. Pentru a întregi imaginea, spațiul valorifică și patrimoniul senzorial olfactiv al zonei, prin intermediul unor recipiente care găzduiesc diverse elemente naturale specifice.

Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj
Punctul de Memorie Colectivă de la Vad – Ritmuri – Sursă foto Facebook România Remarcabilă

Punctul de Memorie Colectivă este un demers devenit imperativ în contextul modernizării care vine firesc peste toate mediile, având ca scop evidențierea elementelor identitare ale comunității din Vad ce definesc și particularizează acest spațiu rural aflat într-un punct de vulnerabilitate și transformare ireversibilă”, spune Crina Mareș, curator și creator al conceptului Punctul de Memorie Colectivă.

Punctul de Memorie Colectivă se află pe strada Mănăstirii 28 din comuna Vad și poate fi vizitat gratuit de luni până vineri între orele 9:00 și 14:00.

Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj
Punctul de Memorie Colectivă de la Vad – Regimul firescului – Sursă foto Facebook România Remarcabilă

Ansamblul Monumental de la Tăușeni

Dealurile sunt laitmotive ale Clujului, le vezi peste tot, în jurul și chiar în mijlocul așezărilor urbane și rurale din județ, de-o parte și de alta a șoselelor sau a căilor ferate. Există însă un deal cum nu mai este altul în tot județul. Cel din inima satului Tăușeni, pe spinarea căruia se află un ansamblu monumental unicat în România, construit de artistul Alexandru Chira în vecinătatea casei natale. Cunoscut sub numele ”De-semne spre cer pentru ploaie si curcubeu”, construcția ansamblului a început în 1994, iar lucrările au fost finalizate un deceniu mai târziu.

Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj
Ansamblul Monumental de la Tăușeni

Această gigantică operă de ”land art” include 18 sculpturi monumentale în diferite forme și culori amplasate pe o suprafață de 15 hectare, de-a lungul unui traseu la care se ajunge urcând 66 de trepte inițiatice. Vizitatorii petrec timp, pe rând, cu fiecare lucrare în parte, ceea ce le oferă cadrul perfect să mediteze la cuvintele și explicațiile lăsate de artist pe drum, dar și să admire peisajele din jur. Vizitarea ansamblului este gratuită.

Parcul de Sculpturi Arkhai din Vlaha

La 20 de km de orașul Cluj-Napoca, așezat sub o pădure de brazi din satul Vlaha, se află un parc unic în lume datorită sculpturilor monumentale realizate din fân de artistul Ernő Bartha. Arta și natura și-au găsit cadrul perfect la Vlaha în care să coexiste în deplină armonie și liniște.

Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj
Parcul de Sculpturi Arkhai din Vlaha

Intitulate sugestiv – ”Madame Récamier” (după o pictură de David, reinterpretată cu mult umor negru și de suprarealistul René Magritte), ”Spirala timpului”, ”1848”, ”Venus” sau ”Zgârie-nori” (o lucrare abstractă, singura realizată din oțel), sculpturile artistului clujean reprezintă expresia unei tradiții arhaice și propun o viziune ecologică de reconectare cu natura printr-o practică unică și fără vârstă. Închis pe durata lunilor de iarnă, programul Parcului de Sculpturi Arkhai poate fi consultat pe pagina oficială de Facebook. Taxa de intrare este 15 RON pentru adulți și 5 RON pentru copiii peste 2 ani.

Muzeul Iluziilor și al Științei Turda

Fosta Fabrică de Bere din Turda s-a reinventat și a devenit de câțiva ani buni o Fabrică de Știință, un muzeu conceput pentru întreaga familie cu peste 100 de exponate, laborator cu experimente live, labirint cu oglinzi, camera lui Ames – o cameră distorsionată care se bazează pe ideea pierderii perspectivei normale spre crearea unei iluzii optice, tunel Vortex lung de peste 6 metri, cameră răsturnată în care vizitatorii trăiesc, la propriu, o experiență cu susul în jos.

Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj
Muzeul Iluziilor și al Științei Turda

Pentru că toate exponatele au legătură fie cu iluziile optice, fie cu știința, Muzeul Iluziilor și al Științei nu este doar o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și un loc care provoacă gândirea și înțelegerea mecanismelor logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor. Muzeul se află în Piața Romană 17, iar prețul biletelor variază între 35 și 170 RON, în funcție de vârstă și numărul de persoane dintr-un grup.

Muzeul de Etno-Arheologie și Istorie Iclod

Cu sute de exponate, printre care schelete, vase și obiecte din ceramică, unelte folosite în trecut, podoabe, arme sau costume, multe dintre piese fiind descoperite chiar pe raza localității în urma unor săpături ce au durat zeci de ani, muzeul din comuna Iclod a fost deschis în urmă cu aproape patru decenii. De atunci și până în zilele noastre a trecut prin mai multe schimbări, dar a reușit prin implicarea fără margini a profesorului de istorie Aurel Bulbuc să devină un simbol al comunei. Colecția este cu atât mai impresionantă cu cât majoritatea obiectelor expuse au o vechime de peste 6.000 de ani.

Muzeul nu are website și nici conturi pe platformele de socializare, dar poate fi vizitat gratuit în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 09:00 – 17:00 sau în afara programului printr-o vizită programată telefonic – 0745.757.622.

Artă în afara orașului: spații culturale de neratat în județul Cluj
Muzeul de Etno-Arheologie și Istorie Iclod – Sursă foto Ținutul Fluturelui Albastru

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută