Fine dining – gastronomia rafinată a Capitalei
Exploratorii gurmanzi știu deja că în Capitală există un loc (sau chiar mai multe) pentru orice tip de bucătărie.
Astfel că nu-i de mirare că Bucureștiul a devenit, lent, dar sigur, un oraș în care lumea gastronomiei fine dining este tare bine primită – de la restaurante care pun accent pe preparate fancy la meniuri inovative, care îmbină tradiția cu modernitatea, și până la locații impresionante care plusează pe servicii impecabile.
Casa di David
Șoseaua Nordului, nr. 7-9
În zona de nord, consacrată deja ca fiind găzduitoare de locații ceva mai sofisticate, chiar în parcul Herăstrău, regăsim de mai bine de 10 ani Casa di David, locația perfectă pentru iubitorii de preparate diverse: internaționale, italiene, mediteraneene și chiar asiatice.
Folosind doar ingrediente naturale, de calitate superioară și adesea provenite din surse locale, bucătarul restaurantului colaborează cu chefi din colțuri cheie ale lumii tocmai pentru a reuși să redea în farfurii autenticitate și personalitate fiecărui preparat în parte.
În ceea ce privește design-ul, salonul este unul cu accente moderne de lemn, minimaliste și cu lumină caldă, în timp ce terasa, cu priveliște către lac, este considerată una dintre cele mai frumoase locații de unde poți admira apusul pe lac.
Noua Bucătărie Românească
Strada Popa Nan, nr.7
Îndepărtându-ne puțin de nord, Noua se afla în perimetrul Bucureștiului vechi într-o casă cu o gradină transformată în terasă plină de farmec, care înainte a adăpostit The Vine Bistro, pe strada Popa Nan, nu foarte departe de zona Victoriei.
Bucătarul șef la Noua este nimeni altul decât Alex Petricean, ex-Head Chef de la Maize Farm to Table (acum închis permanent), fost participant la MasterChef și Bucătarul Anului în 2018, conform Ghidului Gault&Millau.
În ceea ce privește preparatele, acestea sunt sezoniere, iar vedetele sunt roadele naturii din diferite perioade ale anului, provenind cu precădere din ferme locale.
Meniul de degustare cuprinde „o reprezentare geografică și gustativă în șapte acte a teritoriului carpato-danubiano-pontic”, promițând astfel o incursiune culturalo-gastronomică în România, prin intermediul fiecărui preparat cu specific contemporan și tradițional atent gândit. Deși la Noua decorul nu este foarte pretențios, accentele clasice ale construcției, lemnul și elementele decorative din exterior completează perfect întreaga experiență.
Caju by Joseph Hadad
Strada Nicolae Golescu, nr. 16
Situat într-o zonă romantică a Bucureștiului, chiar în spatele Ateneului, restaurantul renumitului chef Jospeh Hadad, cu o experiență de peste 40 de ani, se remarcă prin reușita de a aborda relaxat o serie de preparate totuși sofisticate.
Restaurantul propune publicului un meniu compus atât din rețete internaționale, cât și preparate specifice regiunii nord-africane, vorbind deci despre combinații outstanding și arome greu de uitat – astfel spus, poți explora o călătorie nostalgică în unele amintiri din copilăria chef-ului readuse în prezent chiar în farfuria ta.
La Caju, atmosfera este una casual cu accente rafinate, lucru care se reflectă în detaliile locației – de la personal la interiorul armonios luminat și decorat.
Kaiamo
Strada Ermil Pangratti, nr. 30
Kaiamo este unul dintre restaurantele deja îndrăgite și consacrate ale Bucureștiului când vine vorba de fine dining, transformând bucătăria românească într-o experiență culinară premium, alternând între contraste – minimalist și sofisticat, tradițional și modern, atât la nivelul farfuriilor, cât și în ceea ce privește design-ul interior.
Bucătarul și owner-ul de la Kaiamo este Radu Ionescu, al cărui parcurs este cel puțin motivant – de la student la publicitate în Londra la cursant al școlii Le Cordon Bleu și furnizor de experiențe culinare complexe.
Meniurile de aici sunt descrise ca fiind experimente de degustare, iar opțiunile (precum și prețurile) variază de la 9 courses și pot ajunge chiar până la 20. În plus, Kaiamo este consacrat și pentru oferta foarte bogată de vinuri – cu peste 200 de opțiuni cu focus pe soiurile din podgoriile românești, lista de vinuri a localului se laudă cu premiul de excelență din partea Wine Spectator.
Text de MĂDĂLINA LEFTER | EAT & DRINK