Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/11/2024
Eat & Drink Viața Orașului

„Mori di Sicilia” – pizzerie și restaurant cu specific sicilian în inima Brașovului

Adina Chirvasă De Adina Chirvasă
Comentarii „Mori di Sicilia” – pizzerie și restaurant cu specific sicilian în inima Brașovului Share „Mori di Sicilia” – pizzerie și restaurant cu specific sicilian în inima Brașovului
Mori di Sicilia


Primul lucru pe care îl afli despre sicilieni, când vorbești cu ei, este că le place să mănânce sănătos. Cu ingrediente de calitate și în porții generoase.

Așa că atunci când ai în oraș un restaurant cu specific sicilian, îl testezi și constați că te-ai săturat și a mai rămas și în farfurie.

Ți se va întâmpla și ție dacă vei călca pragul micuțului și cochetului local „Mori di Sicilia”, deschis pe strada Michael Weiss nr 14, de către William Galati, sicilian „adoptat” de Brașov de mai bine de un deceniu.

Mori di Sicilia a fost deschis încă din vară și deja are un public fidel, care știe să aprecieze delicatesele pe care sicilianul William Galati le are la vânzare în magazinul „O Sole Mio”, tot de pe Michael Weiss. Așa încât dacă vreți să gustați bunătățile de aici, e musai să vă faceți programare.

Un restaurant la cererea brașovenilor

„Îmi doream de mult timp să deschid un restaurant, pentru că oamenii erau cei care cereau acest lucru. Am deschis magazinul «O Sole Mio» de mai bine de nouă ani, iar oamenii veneau și întrebau – uneori în glumă, uneori la modul cel mai serios: «Dar de ce nu deschizi și un restaurant?».

Îmi doream acest restaurant, dar am tot amânat. Apoi a venit pandemia și nu știam ce se va întâmpla. Am zis să mai amân. Apoi s-a ivit această oportunitate când bucătarul, care este sicilian, ca mine, a devenit liber de contract și așa am decis să facem ceva împreună acum. Am deschis din iulie și îi așteptăm pe brașoveni cu mâncare în stil sicilian, într-o locație mică și primitoare, cu terasă în centrul istoric și cu totul la vedere, inclusiv bucătăria”, ne povestește William Galati.

Deschis de la miezul zilei până târziu în noapte. De marți până duminică

În restaurantul de pe Weiss 14 vei putea savura o pizza delicioasă, așa cum doar în Italia ai mai mâncat, paste, lasagna, parmigiana de vinete sau cannoli. Noi îți recomandăm lasagna cu vinete. Gustoasă, sățioasă, aromată și cu promisiunea că vei începe să iubești vinetele, după ce vei mânca o porție aici. „Programul este momentan de marți până duminică, de la 12 până la 21.30 – ultima comandă. Chiar dacă deschidem de la 12, noi suntem aici de la 10.30, iar dacă cineva dorește, poate comanda de atunci, nu o să-i închidem ușa”, spune William Galati.

Ingrediente de la magazinul „O Sole Mio”

Toate preparatele sunt cu ingrediente de calitate, italienești „de la mama lor de acasă”, furnizate de magazinul „O Sole Mio”. „Nu facem economie de calitate și, uite, ideea e că am oarecum o luptă personală cu porțiile mici. Sunt multe restaurante faine în Brașov. Eu le apreciez pe toate, dar uneori mă ridic de la masă și trebuie să mă duc la mine să mai mănânc un sandwich, să-mi potolesc foamea. Înainte, oamenii luau felul 1, 2 desert. Acum aleg un singur fel și desert plus o băutură.

Noi oferim porții corecte, la prețuri ok. Și calitate. Nu facem rabat de la calitatea ingredientelor. De exemplu, la pizza punem mezeluri de calitate de genul prosciutto din Parma, salam cu trufe sau mozzarella și altele, dar adăugate la momentul potrivit, astfel încât să fie păstrată savoarea ingredientului vedetă – dacă pot să spun așa”, a mai spus sicilianul.

Arta de a mânca

Pe lângă meniul standard, la „Mori di Sicilia” vei mai găsi și „Preparatul zilei”. Este surpriza pe care o gătește bucătarul Rosario în fiecare zi. „E deschisă la orice fel de sugestii, dar toate în limitele tradițiilor siciliene. Hai să vă spun ceva: Mi-a fost greu să accept sosurile aici. Dacă cineva a cerut sos cu usturoi, cu greu am acceptat. Iar cu ketchup-ul…

Pizza deja are sosul de roșii, nu? Dacă un client vrea ketchup, aducem separat. De ce? Pentru că sicilianul nu mănâncă cu ketchup sau tot felul de sosuri. Sigur, avem și noi pesto, de exemplu, dar sunt de părere că dacă ai un preparat gustos, nu e nevoie neapărat de sos. Sosul ar acoperi mai degrabă aromele. Și cred că a mânca este o artă, o artă care se învață. Cam ca la vin. Dacă ești adolescent, bei un pahar de vin, dar nu poți să-l apreciezi, mai degrabă faci asta din teribilism.

Cu timpul, înveți să savurezi un pahar cu vin, să te bucuri de el, să-i simți aromele. Așa e și la mâncare. Poate la început pare ceva ciudat, dar dacă testezi, descoperi gusturi de care nu știai și începe să-ți placă. Dacă mănânci de două-trei ori o pizza fără sos, dar cu ingrediente de calitate, nu o să mai vrei și sos, pentru că începi să-i descoperi gustul. Pot să mă dau ca exemplu pe mine aici: Cu ani în urmă nu mâncam pește sau fructe de mare, deși sunt sicilian, dar treptat au început să-mi placă și acum iubesc peștele și fructele de mare”, detaliază William Galati.

În restaurantul de pe Weiss ai și o gamă de vinuri siciliene, dacă vrei să testezi licoarea născută în însorita Italie. Iar dacă intri în local, cu siguranță vei vedea și două capete – un simbol al Siciliei, născut dintr-o legendă cu un final nu foarte fericit. „Numele «Mori di Sicilia» l-am dat noi, pentru că părinții mei, când au aflat că voi deschide un restaurant mi le-au trimis. Există o legendă la noi, în Sicilia, de mai bine de o mie de ani, ce înglobează influențe ale popoarelor care au trecut prin zona noastră și care se văd și în gastronomie, și în băutură. Dar și în legende ale locului.

Se spune că un maur s-a îndrăgostit de o siciliancă, dar aceasta a aflat mai apoi că el avea familie, așa că l-a decapitat. Nu e un final foarte fericit. Iar acest cap l-a pus în ghiveci și a plantat busuioc. Vecinii au început să planteze și ei în ghivece și astfel s-a răspândit în toată Sicilia.

Ce știm din asta? Că nu trebuie să superi o siciliancă”, povestește râzând William Galati. Dincolo, însă de legendă, Sicilia e renumită pentru mixul de influențe pe care le-a preluat, mai ales în gastronomie, care e una dintre cele mai diverse și bogate din Italia. Le puteți testa pe îndelete în cel mai nou local deschis în Brașov, de marți până duminică, începând cu ora 12.00.

*Mori Di Sicilia se traduce în limba română cu Maurii din Sicilia.

» Text de Adina CHIRVASĂ | Brașov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută