Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/11/2024
Artă & Cultură / Performing arts Festival Viața Orașului

Festivalul de Operă, Operetă și Balet, la Brașov

Adina Chirvasă De Adina Chirvasă
Comentarii Festivalul de Operă, Operetă și Balet, la Brașov Share Festivalul de Operă, Operetă și Balet, la Brașov
Festivalul de Operă


Melomanii brașoveni se vor putea bucura, pe tot parcursul lunii noiembrie, de un regal de muzică, odată cu cea de-a XXI-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet.

Zeci de artiști vor aduce în sala Operei strălucirea și muzica secolelor de altădată, în reprezentații în premieră pentru oraș, în fiecare final de săptămână. Conform tradiției, festivalul va fi încheiat cu o premieră a Operei Brașov. În acest an a fost ales titlul „La Rondine”, de Puccini. Nu întâmplător. Suntem în an aniversar Puccini, iar Opera Brașov se alătură astfel instituțiilor din întreaga lume care omagiază lucrările celebrului compozitor.

Gala de Operă, în prima sâmbătă din noiembrie

Gala de Operă ce deschide cea de-a XXI-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet, sâmbătă, 2 noiembrie, îi va avea ca invitați pe tenorul Remus Alăzăroae, pe baritonul Lucian Petrean, pe maestrul Nicolae Dohotaru și pe realizatorul radio-TV, Marius Constantinescu. Alături de aceștia, îi veți putea urmări pe soliștii Operei Brașov. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov.

„Sunetul Muzicii”, din nou pe scena brașoveană

Ultima colaborare dintre Rodgers și Hammerstein a fost hărăzită să devină cel mai iubit musical din lume. Cu o mulțime de cântece foarte îndrăgite, inclusiv „Do-Re-Mi”, „My Favorite Things”, „Edelweiss”, „Climb Ev’ry Mountain”, precum și piesa care dă titlul, „The Sound of Music”, lucrarea a cucerit inimile publicului din întreaga lume, câștigând, pe lângă alte distincții, cinci premii Tony și cinci premii Oscar!

Povestea, amplasată în Austria, în ajunul Anschluss-ului din 1938, este inspirată din memoriile Mariei Augusta Trapp, care la acea vreme aspira să devină călugăriță. Însă ea va fi trimisă ca guvernantă a celor șapte copii ai autoritarului căpitan Georg von Trapp și va readuce muzica și bucuria în casa lor. Dar pe măsură ce forțele naziste pun stăpânire pe Austria, Maria și întreaga familie von Trapp trebuie să ia o decizie capitală…

„Adriana Lecouvreur”, prezentată de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați

Sâmbătă, 16 noiembrie, festivalul continuă cu „Adriana Lecouvreur”, spectacol prezentat de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați. „Adriana Lecouvreur” este singura operă a lui Fr. Cilea care a rămas în repertoriul universal și care nu s-a jucat niciodată pe scena Operei Brașov! Eroina, vestita tragediană Adrienne Lecouvreur (1692 – 1730), a fost o mare actriță a comediei franceze, celebrată de Voltaire și iubita lui Maurice de Saxe, care a triumfat în piesele lui Corneille și Racine.

Acțiunea operei împletește viața reală și teatrul, permițând compozitorului să folosească un stil muzical strălucit și expresiv în slujba unei game largi de emoții.

Creațiunile lui Prometeu/ Bodies&Emotions, singurul balet compus de Beethoven!

În cadrul ediției din acest an a Festivalului de Operă, Operetă și Balet, Opera Națională Română din Timișoara prezintă, în 23 noiembrie, una dintre cele mai recente premiere: „Creațiunile lui Prometeu/Bodies & Emotions”, un spectacol-coupé de balet! Pentru arta dansului european al secolului al XIX-lea, cortina se ridică odată cu „Creațiunile lui Prometeu”, o partitură considerată astăzi crucială pentru evoluția stilului beethovenian.

De altfel, acesta este singurul balet compus de Beethoven! „Bodies & Emotions” este un spectacol de balet în limbaj neoclasic, ce folosește extrase din muzica de film actuală și care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul mișcării și expresiei artistice.

„La Rondine”, premiera care încheie Festivalul

„La Rondine”, în traducere, „Rândunica”, este versiunea lui Puccini despre povestea din capodopera verdiană „La Traviata”. Magda este curtezană în înalta societate din Paris și amanta bancherului Rambaldo, dar care visează la dragostea adevărată. La o petrecere, poetul Prunier îi ghicește în palmă și îi prezice faptul că, la fel ca rândunica, va călători spre sud în căutarea fericirii, dar se va întoarce acasă…

Muzica scrisă de Puccini pentru „La Rondine” este cuceritoare, cu o orchestrație luxuriantă și melodii spectaculoase care ating profund coardele inimii – în special intensele duete de dragoste dintre Magda și Ruggero, de la sfârșitul operei.

» Text de Adina CHIRVASĂ | Brașov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută