Dragii noștri cititori și spectatori, într-o altă poveste apărută în paginile acestei publicații depănam o întâmplare frumoasă petrecută în urmă cu aproape 6 ani în China, țara despre care vorbim acum într-un alt context.
Sunt 75 de ani pe care China democrată îi aniversează în 2024, prilej cu care i-am avut ca invitați în ediția FITS 31 pe cei de la Academia de Dans din Beijing, cu un spectacol excepțional – „Elogiu frumuseții”, de Yang Yang, în regia lui Hu Huaibei. Grație succesului pe care l-au avut și în ediția precedentă a Festivalului de la Sibiu, în acest an, ei au performat pe scena Centrului Cultural Ioan Besoiu, pentru ca toți spectatorii dornici să îi (re)vadă să aibă loc.
Ca urmare a acestui parteneriat, facilitat, în primul rând, de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în această toamnă doi profesori din Sibiu au mers în China pentru a participa la aniversarea acestei instituții, numărându-mă și eu printre invitați.
Însă, dincolo de amploarea acestui eveniment, poate cel mai important moment a fost legat de Festivalul de la Shanghai, unde spectacolul creat de Teatrul Național „Radu Stanca”, împreună cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, special pentru tinerii actori care au terminat studiile Departamentului de Artă Teatrală, a fost prezentat.
Vorbim despre „Romeo și Julieta”, în regia lui Andryi Zholdak, care a făcut parte din selecția oficială din acest an a festivalului chinezesc și care s-a jucat în sala care a găzduit, în 2018, spectacolul „Oidip” al lui Silviu Purcărete, recompensat cu distincția Cel mai bun spectacol străin, în urma unei selecții care au numărat nu mai puțin de 192 de producții teatrale.
Iată, așadar, cum prin participarea la Shanghai a studenților noștri, unii dintre ei acum actori cu succes mare la public, este un semn a ceea ce înseamnă forța și personalitatea acestei comunități date de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, precum și de felul în care știm să cooperăm și să dăm șanse tinerilor noștri să aibă dialog cu tinerii de pretutindeni.