Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/10/2024
Muzică / Muzica nouă

MUZICĂ NOUĂ | Ce ascultăm în luna octombrie 2024

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii MUZICĂ NOUĂ | Ce ascultăm în luna octombrie 2024 Share MUZICĂ NOUĂ | Ce ascultăm în luna octombrie 2024
Ce ascultăm în luna octombrie


Ce ascultăm în luna octombrie 2024

Luna aceasta ascultăm două albume scoase de la naftalină și ne delectăm cu un nou material discografic al lui Nick Cave, gata să ne pună pe gânduri și să ne facă să medităm asupra propriilor existențe.

America – Live from the Hollywood Bowl 1975

Ce ascultăm în luna octombrie

În vara lui 1975, George Martin, legendarul producător al celor de la Beatles, lua sub aripa sa mesagerii de vârf ai folk rock-ului american, colaborarea lor culminând cu un concert la renumitul Hollywood Bowl din Los Angeles.

La zece ani după ce Beatles au făcut istorie la Bowl, America îmbină sensibilitatea creațiilor acustice cu profunzimea orchestrei conduse de Martin, trecând printr-un veritabil setlist de greatest hits, ce include piese precum A Horse with No Name, Sister Golden Hair sau Ventura Highway.

Scoase la iveală pentru întâia oară, înregistrările prezintă trupa în vârful carierei, în contextul în care multe dintre hiturile lor sunt redescoperite de noile generații prin intermediul platformelor de social media.

Nick Cave and the Bad Seeds – Wild God

Ce ascultăm în luna octombrie

Primul album Nick Cave and the Bad Seeds din 2016 încoace ar fi trebuit să fie intitulat Conversion, deși Cave a declarat că titlul ar fi avut conotații mult prea religioase.

Nici Joy nu i-a convenit, căci LP-ul nu este întocmai unul fericit. Până la urmă, Cave și producătorul Warren Ellis au decis că Wild God este un titlu potrivit, mai ales că piesele albumului sunt cât se poate de ,,sălbatice” și grandioase.

„Capodopera asta te va face se te reîndrăgostești de viață”, scrie Alexis Petridis pentru The Guardian. S-ar putea ca Petridis să aibă dreptate, căci Cave ne oferă o porție de muzică neobișnuit de ritmată, însoțit constant de tobe alerte și refrene grandioase.

Neil Young & Crazy Horse – Early Daze

Ce ascultăm în luna octombrie

Nu doar America scoate de la naftalină înregistrări de demult, ci și Neil Young, renumitul trubadur canadian care a schimbat felul în care percepem muzica folk.

Noul LP al cantautorului a fost înregistrat în 1969, alături de prima formulă Crazy Horse, în perioada în care aveau loc imprimările pentru discul Everybody Knows This Is Nowhere. Puternic înfipt în estetica sfârșitului de deceniu hippie, Early Daze este atât un material discografic necopt, cât și o mărturie a unor muzicieni aflați în mijlocul confuziei debutului artistic.

Oarecum nesurprinzător, LP-ul ne transportă cu succes în zilele Woodstock-ului și ale exploziei creative specifice deceniului, iar nouă nu ne rămâne decât să-l ascultăm așa cum merită: cap-coadă și fără distrageri digitale.

Text de ALEX MUȘAT | OPINII

Citește mai multe articole din MUZICĂ.

foto header © Royalty-free Images, Photo Stock, Video & Music | Depositphotos: olly18

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută