Sport unic, la Singureni: Prima competiție internațională de polo călare din România va avea loc luna aceasta, lângă București.
Mă entuziasmează să fim în rând cu lumea – de data asta, prin desfășurarea unei competiții a unui sport pe echipe unic în felul său, polo ecvestru.
Iar asta, foarte aproape de orașul meu, într-o oază de care auzisem, un refugiu ideal de weekend pentru bucureșteni, cei care-și permit, desigur.
Conform unui comunicat de presă, Asociația Club Sportiv Polo Singureni, în colaborare cu World Polo anunță organizarea primei competiții internaționale de polo călare din România – Prima Arenă Singureni Polo Cup -, în perioada 11-13 octombrie 2024, pe o arenă de 6.000 m2, special construită la Singureni Manor Equestrian Retreat.
Spectatorii primului eveniment de polo călare din România vor trăi emoția competiției unui sport nobil, în timp ce se bucură de toate facilitățile oferite de Singureni Manor – resort, parte din Michelin Guide hotel selection, în județul Giurgiu, la 40 de kilometri de București, într-o pădure de stejari și salcâmi de circa 700 de hectare.
Organizatorii precizează că între 4 și 7 octombrie, înaintea competiției propriu-zise, cei interesați vor putea lua primele lecții de polo de la Singureni Manor Equestrian Retreat. Școala de polo organizată de Asociația Club Sportiv Polo Singureni e destinată călăreților cu experiență, cu vârste cuprinse între 14 și 72 de ani.
„Deși reprezintă unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, polo călare nu a reușit, până în prezent, să se bucure de tradiție și în România. Așa a apărut Asociația Club Sportiv Polo Singureni – din dorința noastră de a pune bazele acestui sport în țară. Vom începe cu organizarea unei competiții internaționale de amploare, dar în paralel pregătim și o serie de programe de instruire a sportivilor care-și doresc să practice polo”, a precizat Cristina Roșu, fondator Asociația Club Sportiv Polo Singureni.
În zilele noastre, polo călare e foarte departe de aura aristocratică de odinioară – acest sport a devenit accesibil și altor pături sociale.
Sigur, nu putem compara o competiție aflată la debut într-o republică tânără la scară istorică cu ceea ce se întâmplă într-o monarhie cum e cea britanică, așa cum indică publicația „The Telegraph”, în articolul „Polo – sportul regilor pe care-l poate practica oricine”:
„Iute, furios și cu o alianță impresionantă între om și cal, polo-ul susține valorile britanice ale consumului de alcool și ale iubirii de câini: niciun meci nu ar trebui văzut fără un pahar de gin și fără un cățeluș la picioare. În Regatul Unit există peste 70 de cluburi de polo, o cifră care s-a dublat într-un deceniu, și aproximativ 3.000 de jucători înregistrați. De asemenea, s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a numărului de tineri entuziaști, cu peste 1.500 de jucători înscriși în școli și universități la nivel național”.
Mai e mult până departe, dar, mai la trap, mai la galop, ne îndreptăm în direcția corectă.
Text de HORIA GHIBUȚIU | OPINII
Citește mai multe articole din LIFESTYLE.