Dincolo de granițe / Crossing | Despre eliberare, iubire și acceptare – de la Berlin, pe marile ecrane din România
Regizorul suedez Levan Akin, cunoscut iubitorilor de cinema pentru mult-premiatul film And Then We Danced, revine pe scena cinema-ului mondial cu un nou film, Crossing, care a deschis anul acesta secțiunea Panorama de la Berlin și care a fost primit cu entuziasm în toată Europa.
Dacă And Then We Danced este un film ce explorează maturizarea, Crossing, adus pe ecranele din România cu titlul Dincolo de granițe, își propune să răspundă la întrebarea cum continuă viața atunci când nu mai ai pentru ce să trăiești, așa cum își descrie Lia, personajul principal, existența.
Nu noi ne alegem familiile în care ne naștem, dar poate avem șansa să ne alegem persoanele care se simt ca o familie pentru noi.
Lia este o profesoară din Georgia, ieșită la pensie, care a făcut promisiunea de a-și găsi nepoata de mult pierdută, pe Tekla. Căutarea o aduce în Istanbul, alături de tânărul Aki. Aflată pentru prima dată în afara granițelor în care a crescut, descoperă un oraș frumos, care pare a fi plin de conexiuni și posibilități.
Acolo face cunoștință cu Evrim, avocat care luptă pentru drepturile trans, iar Tekla pare a fi mai aproape ca niciodată… Dar cum găsești pe cineva într-un oraș în care oamenii pentru a deveni de negăsit?
Istanbulul devine în sine un personaj, un loc special, în care la o aruncătură de băț poți pătrunde dintr-o lume în alta. Un cartier este foarte religios și dacă mergi două străzi mai jos, ajungi într-un refugiu al persoanelor queer, unde doi bărbați pot să se țină de mână.
„Am vrut să fie o adevărată scrisoare de dragoste pentru diversitatea Istanbulului. Aici toată lumea trăiește înghesuită și una peste cealaltă, oameni de diverse religii și etnii care trăiesc alături de pisicile și câinii orașului”, spune regizorul Levan Akin.
Nici în acest film, Levan Akin nu ocolește dezbaterea LGBT, asumându-și, încă de la începutul lui, o poziție caldă și incluzivă: nici Georgia și nici Turcia, cele două țări ale căror culturi le regăsim pe marele ecran, nu au genul feminin și genul masculin în gramatică.
„Sper ca acest film să-i sensibilizeze pe oameni și să ajute în acceptarea inter-generațională a persoanelor LGBTQI+ din această zonă și de peste tot în lume. Sper să găsească un spațiu de solidaritate, de care cred că este mare nevoie în aceste vremuri”.
Crossing/Dincolo de granițe se vede în cinematografe din 20 septembrie 2024, distribuit de Bad Unicorn.
Text de MONICA FELEA | FILM