Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/09/2024
Muzică

Rock țărănesc și legende uitate: Ionutz aduce la viață folclorul  

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Rock țărănesc și legende uitate: Ionutz aduce la viață folclorul   Share Rock țărănesc și legende uitate: Ionutz aduce la viață folclorul  
Rock țărănesc și legende uitate: Ionutz aduce la viață folclorul  


Vineri, 20 septembrie, de la ora 20:30, IONUTZ, împreună cu Nicu Georoiu (tobe), Cătălin Răsvan (bass), Cassandra Vasiliu (vioară și backing vocals) și Elida (backing vocals), vin să-ți cânte „Rock țărănesc și câteva pamflete”.

Concertul are loc la The Pub – Universității, în București, de la 20:30. Biletele se găsesc pe ambilet.ro   

Ionutz, pe numele său real Ionuț Popa, scrie versuri, compune piese și le cântă la chitară și voce ca nimeni altul. Genul e clar rock, dar stilul său pur și simplu nu are etichetă. În anii incerți ai pandemiei, și-a dat seama că muzica e viața lui și doar asta vrea să facă.

Pe 20 septembrie, Ionutz și-aduce în premieră la The Pub piesele sale de folk-rock tărănesc, direct de la țară, din satul românesc, ăla de pe vremea străbunicilor, al anilor 1800-1930, de unde-și trage inspirația. Acest univers rural, plin de tradiție și legende, este sursa sa principală de inspirație.

Rock țărănesc și legende uitate: Ionutz aduce la viață folclorul  

Avem milioane de legende mult mai fascinante decât cea a lui Dracula. Mai lăsați-mă cu Dracula! Toată lumea s-a intoxicat cu Dracula, care reprezintă însă doar 5% din tot ce-avem noi. Avem o grămadă de alte chestii mișto în folclorul românesc: uite, legenda Samcăi, spirit necurat, urât și fioros. Ia forma de femeie în pielea goală, cu părul despletit, cu sânii lungi până la pământ, cu ochii mici și strălucitori, cu mâinile de fier și unghiile lungi și ascuțite ca andrelele. În tradiție ea este de asemenea asociată în mai multe legende cu Sfârșitul Lumii. Am scris chiar o piesă despre ea – pentru mine, ea simbolizează o forță primară, crudă și neliniștitoare, mult mai complexă decât mitul vampirului.  

Sunt foarte atras de zona asta mistică, sumbră. Îmi place să aflu lucruri despre vrăji și farmece. Am multe amintiri cu bunica soției mele, Didina, de la Măgura, care chiar știa farmece. Avea 70 de ani când am cunoscut-o și-am avut, încă de la început, o legătură foarte puternică cu ea. Nu-mi venea să cred câte lucruri mi-a povestit despre vrăji și farmece. Nu știu dacă am reușit să le rețin pe toate, dar ea m-a învățat foarte multe.

De la ea am învățat descântecul de dalac (ciuma bubonică), de la ea știu și descântecul de deochi. Bănuiesc că voia să transmită aceste cunoștințe mai departe. Soției mele îi pierise cheful, nu mai era copil, dar eu am rămas copil și-am ascultat. Și-am aflat despre farmece pe care le făceau împotriva femeile din sat vrăjilor, ca un fel de protecție. Foloseau mălai, o mătură, un pai rupt… ceva lung și foarte interesant. Probabil că de acolo a pornit toată pasiunea. Pe urmă am început să citesc și am găsit o grămadă de cărți.  

Asta mă fascinează pe mine cel mai mult: bogăția etnologică a României, o lume magică de credințe, obiceiuri și povești. În loc să rămânem captivi în stereotipul Dracula, ar trebui să redescoperim aceste mituri și legende autentice, care vorbesc despre cine suntem cu adevărat ca popor. Așa vom începe să înțelegem că România e mult mai mult decât un castel învăluit în ceață, e un teritoriu încărcat de simboluri și sensuri.

Mă întorc mereu la cărți care vorbesc despre aceste tradiții. Sunt fascinat de etnologi precum Tudor Pamfile sau Simion Florea Marian, oameni care-au documentat datinile noastre cu o rigurozitate și o pasiune incredibilă. Cei care sunt dispuși să deschidă paginile cărților lor, “Cântece de la țară” sau să redescopere ritualurile descrise în “Datinele noastre”, vor descoperi o lume plină de creaturi care abia așteaptă să fie readuse la viață” spune Ionutz.

Rock țărănesc și legende uitate: Ionutz aduce la viață folclorul  

La concertul de pe 20 septrembrie vei auzi în premieră Trilogia Corbului – piese care vorbesc despre călătorii mistice, doruri nestinse și povești de dragoste pierdute și regăsite. Piese care te poartă într-o lume fantastică unde corbul devine mesagerul dintre tărâmuri, aducând vești și speranțe din lumi îndepărtate. Pe lângă ele, piesele de care v-ați îndrăgostit deja de la Ionutz: Samca, Deochi sau Blues de la țară.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută