ANDREEA OPRIŞAN: „Cel mai important este ca mesajul să fie autentic”
Andreea locuiește în București de la 19 ani, de când a început facultatea, până atunci a copilărit în Brăila. În prezent face parte din SăFițiCuminți Crew, împreună cu Ingrid Maschek și Maria Bratu.
A început să picteze în urmă cu 10 ani, iar de street art s-a apucat de aproape doi ani, când printr-o întâmplare i-a cunoscut pe Dragoș și Ingrid de la SăFițiCuminți. De asemenea, lucrează și în domeniul IT-ului, ca programatoare software.
Cum ai ajuns să-ți creezi stilul care te definește?
Stilul este într-o continuă definire, în general, îmi place să pictez din zona cosmosului, galaxiei, simt că sunt lucruri nedescoperite și greu de exprimat în cuvinte în zona aceasta, simbolizând pentru mine conexiunea și energia între ce ne înconjoară, pământ, natură și oameni.
Cum decurge procesul tău creativ?
De obicei, îmi vin ideile atunci când nu mă aștept. Îmi setez în minte în mare cam ce idee aș vrea să exprim, dar nu am o imagine clară din start.
Apoi, după ceva timp, parcă vine ideea în mod natural, ca și când a fost mereu acolo.
Cum ți-a schimbat street art-ul felul în care percepi arta și lumea, în general?
Street art-ul este o formă accesibilă tuturor de a vedea niște lucrări și de a le schimba ziua, starea, de a îndemna la reflecție, poate.
La rândul meu, am fost impresionată de-a lungul timpului de anumite lucrări care m-au făcut să conștientizez diverse aspecte ale vieții, iar acum mă bucur că într-o mică măsură pot inspira și eu prin intermediul artei.
Cât de mult te-a ajutat social media în cariera ta şi cum crezi că influențează evoluția și percepția artei?
A devenit destul de importantă promovarea în social media pentru a crea vizibilitate, mai ales pentru cei care o iau de la zero, dar nu numai. Cu toate acestea, majoritatea oportunităților au venit tot din vorbă în vorbă sau prin abordare directă, atunci când pictăm undeva pe stradă, mai puțin direct din social media.
Povestește-mi un pic care e lucrarea ta preferată pe care ai făcut-o într-un oraș din România.
Ar fi ultima lucrare de la Go-Veggie, cea care contopește o fată cu flori, fructe și legume. Simbolizează îndemnul la un stil de viață sănătos, dar și la comuniunea omului cu natura.
De asemenea, am fost foarte entuziasmată când am avut ocazia să pictăm anul trecut un perete în cadrul festivalului Street Delivery.
Este un festival care m-a atras încă de la primele ediții, admiram foarte mult atunci artiștii și picturile care se realizau acolo, chiar cred că a fost primul loc unde am văzut primele lucrări de artă murală din București. Iar faptul că am ajuns să pictăm acolo a fost ca un vis devenit realitate.
Care au fost lucrările care ți-au ridicat cele mai mari provocări?
Aproape toate ridică anumite provocări, în funcție de locație, poziția/textura peretelui etc. Dar cu fiecare provocare învățăm diverse tehnici/abordări și evoluăm.
O altă provocare vine și atunci când realizăm picturi pentru anumiți clienți, încercăm să creăm ceva ce este pe gustul și convingerile noastre, dar să fie și pe o tematică dorită de client.
Din punctul tău de vedere, cât de important este pentru un artist să includă în opera sa și un mesaj social / politic?
Cred că cel mai important este ca mesajul să fie autentic. Poate fi din orice zonă mesajul, atâta timp cât este ceva în care crede artistul și îl reprezintă.
Se simte autenticitatea mesajului chiar și în pictură, atunci când e ceva în care crede cu adevărat artistul, iar efectul asupra privitorului este cu atât mai puternic și pregnant.
Cu ce ai vrea să rămână cineva care trece pe stradă și vede lucrările tale?
Inspirație și reflecție, ieșirea din gândurile de zi cu zi și din rutină. Și, de ce nu, poate și să facă ziua mai frumoasă cuiva sau să aducă un zâmbet.
Ce urmează pentru Andreea Oprișan?
Cu siguranță, noi oportunități de a-mi putea exprima ideile și trăirile prin intermediul street art-ului în diverse contexte în oraș și de a inspira oamenii.
Ne dorim să pictăm, de asemenea, pereți de dimensiuni mai mari, de exemplu, fațade de blocuri, ar fi o nouă provocare pentru noi în materie de tehnică și abordare, pe care o așteptăm cu mare entuziasm.
Interviu de GRUIA DRAGOMIR | ARTIȘTI URBANI