Săptămâna Haferland – cel mai mare festival dedicat culturii săseşti din Transilvania
Săptămâna Haferland este cel mai cunoscut festival cultural al comunității sașilor din Haferland, zonă situată între Brașov și Sighișoara. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediție, este inițiat și organizat de Fundația M&V Schmidt și de Fundația Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, organizații fondate de muzicianul german de origine română Peter Maffay.
Ediția 2024 se va desfășura în perioada 8-11 august în zece localități – Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri –, programul incluzând vizite la monumente istorice precum bisericile fortificate, gospodării tradiționale săsești, concerte, baluri și spectacole cu muzică tradițională săsească, proiecții de film, conferințe cu public, expoziții, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate, vizite la fermele și în gospodăriile localnicilor, degustări de produse bio și multe altele.
Mai multe despre Festivalul Haferland ne-a povestit dl. Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt.


Ce înseamnă pentru dumneavoastră să organizați festivalul Săptămâna Haferland și cum a evoluat acest eveniment de-a lungul anilor?
Săptămâna Haferland a început ca o inițiativă personală, în urma unei discuții între doi prieteni, eu și muzicianul german de origine română Peter Maffay. Ideea acestui proiect a fost – și a rămas în continuare – de a aduce laolaltă sașii din ținutul Țării Ovăzului, zonă aflată între Brașov și Sighișoara, și de a celebra prezența neîntreruptă a acestei comunități transilvănene pe meleagurile noastre.
În același timp, festivalul este o sărbătoare, dar și un forum cultural în care tradițiile, istoria și viața comunității sașilor din Haferland își găsesc un mod de expresie.
Începând din 2013, Săptămâna Haferland este organizată în jurul câte unei teme relevante pentru viața sau istoria sașilor – cum ar fi de exemplu muzica (2013), restaurarea patrimoniului material (2014), educația (2015), familia (2016), gastronomia (2017), meșteșugurile săsești (2018), comunitatea (2019), tradiția (2021), respectiv promovarea educației interculturale și conservarea mediului înconjurător (2022) sau sustenabilitatea (2023). Tema acestei ediții este „Istorie, tradiție și cultură. Ieri și azi în Haferland”.
Numărul participanților a crescut de la an la an, astfel că până în prezent numărul total al acestora a fost de circa 48.000 de persoane; astfel, am reușit să facem din Săptămâna Haferland cel mai mare festival cultural și etnografic al sașilor transilvăneni din România.
Care este scopul principal al festivalului și cum ați reușit să atrageți și să implicați comunitatea locală în organizarea și desfășurarea evenimentelor?
Principala misiune a Săptămânii Haferland este de a contribui la menținerea vitalității acestei comunități unice în Europa – civilizația rurală a sașilor din Țara Ovăzului, remarcabilă prin aspecte precum arhitectura bisericilor fortificate și a gospodăriilor tradiționale, dar și prin supraviețuirea aproape miraculoasă, după deceniile de emigrație forțată în comunism, a unei comunități vibrante, cu obiceiurile și tradițiile sale.
Festivalul nostru reprezintă un efort de a păstra vie această moștenire culturală. Nimic nu este mai frumos decât să vedem cum satele din Haferland se umplu de viață în fiecare vară, cu turiști, dar și cu sașii care se întorc pe meleagurile natale, la familiile de aici.
În ceea ce privește comunitatea locală, firește că este implicată. Altfel nici nu ar fi posibilă organizarea festivalului. Din păcate, din mai multe motive (unele explicabile, altele greu de justificat), Haferlandul este ocolit de marile investiții industriale, astfel că festivalul este și o gură de oxigen pentru micile afaceri locale.
De altfel, mizăm și pe un anumit efect de tracțiune: cum Săptămâna Haferland și-a câștigat deja un loc de frunte în peisajul marilor evenimente estivale, notorietatea festivalului atrage deja atenția unui număr în creștere de turiști.
Ce activități și evenimente noi ați pregătit pentru ediția din 2024?
Evenimentul principal al acestei ediții este probabil sărbătorirea, pe data de pe 11 august, a 700 de ani de la prima atestare a Cetății Rupea, una dintre cele mai spectaculoase cetăți medievale din România, acum integral restaurată și vizitabilă. La Rupea vom avea, așadar, nu doar slujba din Biserica Evanghelică, ci și concerte de fanfară, o paradă de costume tradiționale și chiar demonstrații de dansuri și lupte medievale.
Am dori, de asemenea, să menționăm că în proximitatea perioadei în care se va desfășura Săptămâna Haferland, va avea loc la Sibiu Întâlnirea Internațională a Sașilor din Transilvania, cea mai mare reuniune a comunității săsești din România. Acest eveniment va fi marcat de un concert extraordinar al cântărețului german de origine română Peter Maffay, un superstar al rockului german, co-inițiator al festivalului nostru și un prieten vechi al României.
Născut la Brașov și emigrat în Germania la vârsta de 14 ani, în 1963, Peter Maffay este un nume de primă mărime în rockul german, fiind deținătorul celor mai multe albume (20 la număr) ajunse pe prima poziție în clasamentele muzicale din Germania, cu peste 50 de milioane de discuri vândute în total.
Pe 4 august, începând de la ora 20.00, Peter Maffay va urca pentru prima dată pe o scenă din România, în Piața Mare din Sibiu. Este un eveniment care credem că nu ar trebui ratat; având în vedere că în acest an susține turneul de adio, probabil că aceasta va fi singura ocazie de a-l vedea pe Peter Maffay live în România.
Pe lângă evenimentele care au devenit deja tradiție – concertele de orgă și muzică tradițională, expozițiile, atelierele de meșteșuguri etc. – la ediția din 2024 vizitatorii vor mai putea asista, de exemplu, la prezentarea unei gospodării tradiționale săsești la casa de oaspeți a Fundației Mihai Eminescu Trust, un partener de tradiție al festivalului nostru.
De asemenea, cei care vin la festival vor avea ocazia de a vedea – și de a gusta! – pe viu cum arată meniul și obiceiurile unei nunți tradiționale săsești, în cadrul unui eveniment organizat de Vecinătatea Femeilor din Saschiz. Iar copiilor le-am rezervat o vânătoare de comori după toate regulile!
Cum reușiți să păstrați autenticitatea tradițiilor sașilor transilvăneni în cadrul festivalului, în timp ce adăugați și elemente moderne?
Comunitatea locală este extrem de implicată în păstrarea acestor tradiții, care reprezintă probabil activul cel mai valoros al zonei. De altfel, două dintre bisericile fortificate din Haferland sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Oamenii sunt conștienți că Haferlandul, cu tradițiile și obiceiurile sale, este un bun prețios care trebuie păstrat indiferent câte eforturi trebuie făcute. De mare ajutor este, de asemenea, implicarea unor organizații neguvernamentale în conservarea patrimoniului material din zonă, care vin nu doar cu resurse, ci și cu expertiză.
Ce feedback ați primit de la participanții anteriori și cum a influențat acesta organizarea ediției din 2024?
În general, mesajele pe care le primim de la participanți sunt foarte favorabile.
La fiecare ediție avem noi vizitatori care până atunci nu au mai vizitat Haferlandul și care sunt surprinși să descopere o zonă atât de bogată în peisaje naturale și o comunitate vibrantă. Astfel că avem deja o imagine destul de clară cu privire la ceea ce facem.
Autenticitatea experiențelor pe care le oferă evenimentele organizate în cadrul festivalului este extrem de importantă, iar în această privință colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri și comunitatea.
Vorbind de feedback, sunt și lucruri pe care nu le putem controla, cum este calitatea infrastructurii de acces.
Cum promovați festivalul Săptămâna Haferland la nivel național și internațional?
La nivel internațional, ne bazăm pe partenerii externi, respectiv organizațiile sașilor emigrați și alte organizații culturale partenere, care se ocupă de comunicarea evenimentului în țările unde activează.
În România, desfășurăm în fiecare an o componentă de comunicare care include o paletă relativ largă de instrumente, de la „influencer marketing” și campanii în social media la media relations. În fiecare an căutăm să venim cu un concept care ține cont de agendă, de momentele culturale importante ale zonei.
Ce așteptări aveți pentru numărul de participanți la ediția din 2024 și cum vă pregătiți pentru a le oferi o experiență memorabilă?
Luând în calcul nivelul de participare din anii trecuți, ne așteptăm la circa 5-7.000 de participanți.
Cum spuneam, evenimentul principal al acestei ediții este aniversarea a 700 de ani de atestare a Cetății Rupea, un loc extraordinar care trebuie văzut măcar o dată în viață.
Așa că le adresăm tuturor celor interesați invitația de a vizita Rupea în timpul festivalului, pentru o experiență, să zicem, la 360 de grade a vieții comunității sașilor transilvăneni.
Care este impactul cultural și economic pe care festivalul l-a avut asupra regiunii Haferland și a comunităților locale de-a lungul anilor?
Impactul cultural este vizibil în numărul în creștere al vizitatorilor și, de asemenea, în importanța crescută pe care și comunitatea îl acordă la rândul său conservării patrimoniului material și cultural.
Oamenii au devenit mult mai conștienți de valoarea acestui patrimoniu și încearcă să-l valorifice cât pot de bine. Din punct de vedere economic, Săptămâna Haferland reprezintă o șansă în plus pentru micile afaceri locale. Pe lângă creșterea cifrelor de vânzări ale acestor parteneri locali pe timpul festivalului, am reușit să punem Haferlandul pe harta destinațiilor de turism cultural.
Sperăm ca și autoritățile să conștientizeze potențialul zonei și să demareze un program serios de restaurare și dezvoltare. Altfel, extraordinarele eforturi pe care le fac ONG-uri și mici antreprenori privați sunt doar o picătură într-un ocean.
Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în organizarea acestei ediții și cum le-ați depășit?
Săptămâna Haferland este un mecanism bine rodat. Avem încheiate parteneriate și colaborări de lungă durată, astfel că nu ne confruntăm cu surprize, în afara dificultăților logistice normale pentru organizarea unui festival.
Din păcate, în acest an noutatea este reprezentată de noile obligații de raportare pentru companii, care reprezintă o povară birocratică în plus pentru micii antreprenori din zonă.
O altă provocare va fi mobilitatea în zonă – sperăm că turiștii vor avea acces pe Valea Oltului, pentru a evita rute ocolitoare aglomerate.
Ce planuri aveți pentru viitorul festivalului și cum intenționați să continuați să dezvoltați și să îmbunătățiți Săptămâna Haferland în anii următori?
Săptămâna Haferland este un festival care se desfășoară deja în 10 localități, timp de patru zile. În consecință, planurile noastre de viitor nu includ, cel puțin deocamdată, o extensie pe orizontală – mai multe zile, mai multe evenimente etc.
Interviu de GRUIA DRAGOMIR | POVEȘTI DE SUCCES