Vegetale pe grătar
E simplu să pui pe grătar, alături de mici și de fleici, ardei, roșii, vinete, dovlecei sau ceapă. Merg însă și niște legumicole la care nu v-ați gândit.
Grătarul e răspunsul, cui îi pasă care e întrebarea? Da, preparatele la grătar în curte constituie un răspuns excelent în materie de conviețuire, socializare, pofte, precum și un prilej mereu actual de a constata că nu iese fum fără arome. Sigur, n-o să ne învețe nimeni să facem grătar, în general, care e treaba cu afumarea, care merge foarte bine cu hidratarea, dar asta e o altă discuție.
Fiindcă în materie de grătar, suntem conservatori: punem cam aceleași lucruri la făcut, de la nelipsiții mici, ceafă, cârnați și coaste, la scrumbii, dacă e sezonul, avem surse bune și musafiri de soi. Pentru stomacurile ceva mai delicate, aruncăm pe grătar și niște legume, privite chiorâș, de parcă ar ocupa prea mult spațiu din cel, chipurile, rezervat exclusiv cărnurilor: ardei, vinete, roșii, dovlecei, ciuperci, ceapă.
Un buchețel legumicol care vorbește despre toleranță – nu suntem foarte pregătiți să invităm în mod deliberat niște vegetarieni înrăiți la petrecere, dar dacă pică din întâmplare, să nu li lungească urechile în așteptarea cartofilor prăjiți.


În plin sezon de grătare, vă propun, având ca sursă de inspirație portalul Fine Dining Lovers, să luați în considerare și alte legume sau chiar fructe pe care să le puneți pe masă după ce au fost preparate cu ajutorul cărbunelui și al brichetelor.
Aceste alternative nu sunt garnituri sau vocea a doua după carne, pot fi consumate singure și nici nu trebuie să ungeți grătarul cu slănină înainte de a le trânti să sfârâie: salată, cartofi dulci, castraveți, cicoare, ridichi, avocado, frunze de kale, varză de Bruxelles, praz, tofu, ananas!
foto Chris Lawton-Unsplash
Salată la grătar. Poftiiim? Da, poftim, de ce să nu poftim?!
Spălată bine, uscată natural, sărată, așezată pe marginea grătarului, mai la sfârșit, ca să fie foc mic, până prinde o culoare frumoasă, închisă, tăiată fideluță, apoi servită cu sirop de lămâie, ulei mai pricopsit, parmezan și migdale afumate.
Varza de Bruxelles își dă arama pe față când e pusă la grătar și-și dezvăluie notele verzi dacă e fin carbonizată. Sucul de lămâie, nucile și din nou parmezan desăvârșesc combinația.
Ananasul la grătar e o vedetă nu doar pentru cei mici. Alte fructe-revelație de afumat și de consumat: banane (le puteți pune cu tot cu coajă), piersici, felii de pepene verde pentru o savuroasă aromă caramel, boabe babane de struguri.
O să vă lingeți pe degete și nu le veți mai considera ca făcând parte din lumea mai puțin cizelată a grătarelor!
Text de HORIA GHIBUȚIU | GURMAND