Cea de-a 17-a ediție a Festivalului ARTmania va lua cu asalt în ultimul weekend al lunii iulie Piața Mare și alte locații din centrul Sibiului pentru a sărbători muzica rock & metal.
ARTmania înseamnă concerte memorabile, evenimente culturale și o comunitate vibrantă. Despre cele trei aspecte ale festivalului am stat de vorbă cu Codruța Vulcu, director fondator ARTmania.
Ediția din 2023 a festivalului a reușit să atingă un nou record în ceea ce privește numărul de participanți. Care sunt așii din mânecă pentru ca și în 2024 ARTmania să scrie istorie?
Pentru această ediție ne bucurăm că am reușit să ne surprindem fanii și publicul iubitor de muzică în general cu o trupă foarte apreciată în România și la nivel global, care influențează industria muzicală internațională de peste 30 de ani: Korn. Trupa a ales ARTmania pentru concertul pe care îl vor susține la aproape 10 ani de la ultima întâlnire cu publicul din România, show care face parte din turneul european de promovare al celui mai recent album: ”Requiem”.
În premieră pentru România, îi vom avea pe The Flower Kings, condusă de talentatul chitarist și compozitor Roine Stolt, o trupă de rock progresiv care s-a remarcat prin sensibilitate melodică, versuri complexe și diversitatea influențelor muzicale ce variază de la elemente de rock’n’roll până la note clasice și acorduri de jazz.
Line-up-ul e întregit de o serie de nume sonore, precum Spiritbox – recent nominalizată la premiile Grammy, Igorrr – unul dintre cele mai impresionante proiecte metal experimentale ale momentului, Satyricon, Borknagar, Lavina, TAINE alături de Alpha Q și Awake the Demons – cele două trupe câștigătoare ale Showcase-ului ARTmania, concurs pe care l-am organizat anul trecut pentru formațiile aflate la început de drum.
În paralel cu pregătirile pentru ediția din acest an lucrăm deja intens pentru ediția aniversară de anul viitor, când festivalul ARTmania va împlini 18 ani, pentru a ne surprinde fanii cu o serie de anunțuri importante.
Apropo de line-up, acesta poate face minuni sau dimpotrivă atunci când vorbim despre un festival de muzică. Care sunt așteptările de la cea de-a 17-a ediție prin prisma numelor incluse în line-up?
Într-adevăr, line-up-ul e componenta centrală a unui festival și unul dintre elementele fundamentale care îl diferențiază și îi conferă nota de unicitate, esențială pe o piață din ce în ce mai concurențială. De fiecare dată ne dorim să oferim publicului o selecție cât mai variată de genuri muzicale ce aparțin culturii rock, iar pentru fiecare gen să aducem numele cele mai reprezentative și apreciate la nivel internațional.
Ne bucurăm că am reușit și anul acesta să punctăm câteva premiere, cum e cazul trupelor Spiritbox și The Flower Kings, care concertează pentru prima dată în România. Și ne bucurăm să avem ca oaspete un nume care marchează o revenire memorabilă, cum e cazul trupei Korn. Ziua de sâmbătă, în care aceștia concertează, fiind, de altfel cea care estimăm că va avea cea mai ridicată participare, această zi urmând să fie în curând sold out.
Așadar, festivalierii vor avea ocazia să asculte live o varietate de genuri și subgenuri rock-metal: de la nu-metal, la progressive rock sau experimental metal și până la black metal, heavy metal sau neo-folk. Toate acestea petrecându-se în eleganta piață centrală din cetatea medievală a Sibiului, în inima Transilvaniei.
ARTmania nu înseamnă doar trei zile de muzică. Care sunt activitățile care completează experiența pe care o oferiți publicului anul acesta?
Muzica e componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experiența pe care festivalul o are de oferit. Încă de la începuturi, festivalul a fost gândit ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, cum e cazul concertelor, al expozițiilor – la care fanii noștri au acces în baza colaborării pe care o avem cu o serie de instituții culturale din Sibiu.
Motiv pentru care, în afara show-urilor din Piața Mare, și în acest an, fanii vor avea acces gratuit, în baza brățării de festival, la muzee și la evenimente organizate de acestea în perioada ARTmania, cum e cazul CNM ASTRA, al Muzeului Național Brukenthal sau la evenimente alternative organizate sub umbrela festivalului.
Din 2006 și până în prezent, comunitatea oamenilor pasionați de muzică rock și cultură v-a fost combustibil în organizarea festivalului. Cum reușiți să rămâneți relevanți și surprinzători pentru publicul țintă care constituie ADN-ul festivalului?
Fiecare festival e unic în felul său. De la locul în care se ține, la conceptul pe care îl are în spate – vizibil la nivel de nume, slogan, direcție grafică – și până la trupele incluse în line-up-ul fiecărei ediții. Iar acest lucru e valabil indiferent de genul muzical pe care respectivul eveniment îl abordează, indiferent dacă e un festival nișat sau adresat mai multor stiluri. Din această perspectivă, putem spune că ARTmania e un eveniment unic.
La fiecare ediție ne dorim să oferim publicului o serie de premiere pentru piața din România și să-i reunim pe aceeași scenă pe unii dintre cei mai apreciați artiști ai diferitelor stiluri rock. Ne bucurăm mult că am reușit să facem din ARTmania cel mai longeviv și important festival dedicat genului rock de la noi din țară, lucru care nu e deloc ușor.
Din postura celui care vede de sus, dar cunoaște ca-n palmă și fiecare detaliu al evenimentului, în ce fel crezi că reușește să contribuie ARTmania la binele orașului?
Cu siguranță am contribuit la punerea Sibiului și a României pe harta muzicală europeană, în special când vine vorba de muzica rock-metal, iar acest lucru e dovedit și de faptul că, de-a lungul celor 17 ediții, foarte multe nume consacrate la nivel internațional au cântat în premieră pentru România, la ARTmania.
Nume pe care am tot avut apoi ocazia să le revedem în concert la noi în țară, readuși de colegi din industrie: Meshuggah și Mercyful Fate, Amorphis, Haggard, HIM, Within Temptation, Anathema, Dark Tranquillity, Steven Wilson, Wardruna, Swallow the Sun, Pain, The Sisters of Mercy, Die Toten Hosen, Nightwish, Porcupine Tree, Mercyfull Fate, Serj Tankian de la System of a Down.
Datorită festivalului, Sibiul atrage în fiecare vară un număr important de turiști din țară și nu numai. La ediția din acest an estimăm ca aproximativ 20% din public e din afara țării. Turiștii contribuie la dezvoltarea afacerilor și a comunității locale: se cazează în Sibiu, mănâncă la restaurantele din oraș, se deplasează prin oraș, vizitează și cumpără bilete și la alte instituții culturale din Sibiu, în afara celor cu care avem parteneriate, aducând astfel bani la bugetul local.
INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 12, 16-31 iulie 2024