Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/07/2024
Lifestyle Muzică Artă & Cultură / Teatru

IOAN BIG | Prin centrul Bucureştiului în serile de iulie

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii IOAN BIG | Prin centrul Bucureştiului  în serile de iulie Share IOAN BIG | Prin centrul Bucureştiului  în serile de iulie
prin centrul bucureștiului


Prin centrul Bucureştiului în serile de iulie

Ajunşi deja aproape de mijlocul verii, cu valuri de căldură care ne înăbuşă impulsurile de a ieşi într-un oraş cu insuficientă verdeaţă şi tot mai puţine pretexte experienţiale tentante, am fi înclinaţi să ne resemnăm şi să ne împărţim timpul petrecut alături de amici la terasă între a discuta scenarii de evadare din urbe şi a împărtăşi impresii despre ce-am mai văzut pe net sau în streaming.

Realitatea este că, pentru cei mai mulţi dintre noi, vacanţa de vară are un număr limitat de zile, deci nu se întinde pe luni întregi astfel încât să ne luăm lumea-n cap pe coclauri de vis, şi nici nu funcţionăm cu baterii solare ca să ne permitem o despărţire prea lungă de mediul cotidian, ignorând astfel facturile care umplu nemilos căsuţa poştală…. şi atunci, vrând-nevrând, rămânem dependenţi de Bucureşti.

Din fericire, continuă să existe suficiente locuri în care se consumă constant experienţe agreabile, repere la îndemâna tuturor pentru o agendă de going out acceptabilă, indiferent de preferinţe, şi asta chiar în centrul oraşului… la “kilometrul zero”.

Sunt spaţii în buricul târgului în care, pe parcursul lunii iulie, chiar se întâmplă lucruri interesante, ce ar putea fi pe placul nostru şi merită încercate într-o seară sau alta.

Ronnie Romero prin centrul bucureștiului
Ronnie Romero

De exemplu, în Piaţa Universităţii, avem The Pub, locantă unde, la fel de bine, putem vedea meciurile de fotbal cu un pahar în faţă şi să ne bucurăm de cântări live deosebite, precum cea a bluesmanului Roberto Morbioli sau a lui Ronnie Romero, vocalistul legendarei trupe Rainbow.

vara magica prin centrul bucureștiului

Pe de altă parte, cei dornici să se relaxeze într-un ambient strict dedicat audiţiei, două sunt reperele estivale localizate în centru, Ateneul Român, unde au loc evenimentele din cadrul tradiţionalului festival Vara Magică, dar şi altele, precum seara Ceaikovski, susţinută de Orchestra Simfonică Bucureşti cu Eva Garet solistă, plus MNAR, Muzeul Naţional de Artă a României, în a cărui Auditorium va avea loc a 30-a ediţie a EUROPAfest, cu mult, mult jazz, dat fiind faptul că Bucharest International Jazz Competition se desfăşoară tot sub umbrela sa.

madalina paval - prin centrul bucurestiului

Muzică live, de la Byron până la Mădălina Pavăl, se aude şi în Amfiteatrul TNB, în seria Rooftop Season, în cadrul unui program ce include diverse performance-uri şi spectacole de teatru.

De altfel, TNB se constituie în principala destinație estivală pentru amatorii de teatru, întrucât în sălile sale, deci nu doar pe acoperiş, se joacă deopotrivă spectacole venite din spaţiul independent – Teatrul În Culise, Teatrul Apropo, unteatru, Teatrul de Artă, Teatrul Nou – şi co-producţii sub egida unor brand-uri precum Bulandra, Teatrul de Comedie sau Teatrul Dramaturgilor Români, în care actori ca Horaţiu Mălalele, Mihai Bendeac, Maia Morgenstern sau Oana Pellea garantează calitatea experienţei.

Asta nu înseamnă că scena Indie îşi ia pauză, fiindcă puteţi opta pentru o seară la fel de plăcută la FF Theatre sau la Teatrul Elisabeta.

Tatăl, prin centrul bucurestiului
Tatăl, Teatrul Bulandra, foto Cosmin Ardeleanu

În schimb, instituţiile de spectacol bugetare şi-au cam luat vacanţă, cu două excepţii notabile, ce ar trebui păstrate în agenda de going out pe iulie: Teatrul Bulandra, unde mai aveţi încă şansa să îl vedeţi pe Victor Rebengiuc în Tatăl, şi Teatrul Nottara, care închide stagiunea cu o avanpremieră-eveniment, Bădăranii, în regia lui Alexandru Dabija.

Badaranii-foto-Andrei-Gindac-prin bucuresti (1)
Bădăranii, foto Andrei Gîndac

Una peste alta, avem suficiente pretexte pentru a ieşi în oraş în aceste seri caniculare, deci ne vedem prin centru!

Text de IOAN BIG | OPINII

Cover Image by Madalina Gogoasa from Pixabay

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută