Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/06/2024
Viața Orașului / Cronică de gastronomie

”Cum funcționează o comunitate din perspectivă gastronomică?” de Cristian Cismaru

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Cum funcționează o comunitate din perspectivă gastronomică?” de Cristian Cismaru Share ”Cum funcționează o comunitate din perspectivă gastronomică?” de Cristian Cismaru


De câte ori mergem să descoperim sate sau locuri noi unde să organizăm vara brunch-uri sau picnicuri, prima întrebare care ne vine în minte este cu cine să vorbim din sat.

Evident asta dacă nu avem deja o recomandare foarte clară sau un partener dinainte stabilit. În cazul în care nu există deja cineva în sat care să fie gazdă, deci îi căutăm încă, intervine această întrebare: cu cine iei legătura ca să organizezi un eveniment culinar cu toată comunitatea? Cu cine anume ne putem organiza ca munca să fie corect împărțită și bine balansată între diverșii producători sau bucătari din sat.

De-a lungul anilor am învățat că acest răspuns poate varia foarte tare de la regiune la regiune și de la modul cum este orânduită comunitatea din punct de vedere social sau de la tradiția istorică. Am identificat mai mult sau mai puțin de patru situații diferite.

”Cum funcționează o comunitate din perspectivă gastronomică?” de Cristian Cismaru

Prima, cea cunoscută nouă, în sudul Transilvaniei, este cea a comunității organizate pe modelul social al vecinătății. Adus de sași în secolul XIII, aceasta a format de celulă de bază a satelor și are de a face cu modul de apărare a cetății și cum se organizau ei în rolul lor de urbanizare și apărare a satelor din zona de graniță. Acest model a fost apoi extins la definirea colaborării în comunitate și in caz de sărbători sau muncă în comun.

Practic, oamenii lucrează împreună în funcție de apropierea fizică a gospodăriilor lor, o vecinătate incluzând lumea dintr-o zonă delimitată din sat, formând astfel un fel de mic cartier. Acolo pe baza vecinătății fizice, muncești pur și simplu colaborând și respectând anumite reguli pentru binele obștesc. Așa și în cazul nunților sau altor ocazii cu care se gătește și mănâncă împreună.

În alte regiuni ale țării lucrurile se schimbă un pic. În sudul țării, în Oltenia și Muntenia găsim alte două exemple de moduri diferite de rânduială a satului. În Oltenia totul funcționează în jurul unei familii extinse, un fel de clan cu înțelesul bun al cuvântului, unde toți verișorii, mătușile și unchii lucrează împreună. Legăturile de familie sunt acolo mai puternic folosite în viața de zi cu zi din comunitate.

În Muntenia contează cel mai mult parohia de care aparțin enoriașii, adică fiecare cu bisericuța lui. E de înțeles așadar că dacă vrei să îți sărbătorești nunta sau botezul trebuie să intri în dialog fie cu liderul unei familii, fie cu preotul. Alte zone, alte obiceiuri, evident.

Ultimul model de organizare socială, cel mai recent apărut, e cel care funcționează acolo unde primarul are echipă bună și își ajută comunitatea fără a aștepta ceva în schimb. În aceste cazuri vecinătatea, clanul sau bisericuțele sunt înlocuite de birocrația modernă și organizarea satului din secolul XXI. Se întâmplă tot mai des și e un model bun de dezvoltare locală, tot cu gândul la binele comun.

Poftă bună așadar în fiecare model de societate rurală în care ajungeți! Gustul e bun peste tot în sate iar la final nu contează după ce model, își fac treaba localnicii!

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută