Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/06/2024
Viața Orașului / CityZen

SIBIU WALKS: ”Gara” de Răzvan Pop

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SIBIU WALKS: ”Gara” de Răzvan Pop Share SIBIU WALKS: ”Gara” de Răzvan Pop


La mijlocul secolului al XIX-lea, o comisie a oraşelor Brașov și Sibiu se adrează comisarului imperial baron Karl Geringer.

Comisia din care făceau parte, senatorul Konradsheim și comerciantul Thalmaier din partea Sibiului si August Roth, Karl Maager, Gheorghe Barițiu din partea Brașovului, solicită acestuia continuarea construirii căii ferate și în partea de sud a Transilvaniei, așa cum era construită în restul vechii provincii. Reticența Guberniului a dus la neaprobarea cererii. Acest fapt s-a datorat conflictului politic care se dezvoltase între maghiari pe de o parte și sași și români pe cealaltă.

Greu și târziu s-a construit prima cale ferată din sudul Transilvaniei, în 1872 pe traseul Copșa Mică și Sibiu. Acesteia i-au urmat căile ferate dintre Sibiu – Avrig în 1892, Sibiu – Cisnădie în 1894, Sibiu – Vinț în 1897 sau Avrig – Făgăraș în 1895. Deschiderea linii ferate spre Turnul Rosu a facut ca Sibiul să devină una dintre stațiile de legătură între Budapesta și București.

SIBIU WALKS: ”Gara” de Răzvan Pop

Odată cu construirea primei linii ferate s-a construit și edificiul gării din Sibiu. Acesta a fost la început unul modest care nu deservea decât unul dintre capetele linii ferate din Ungaria. Deschiderea accesului ferat prin valea Oltului spre Romania, a făcut din această gară să devină una dintre cele importante. De aceea, aici a fost amplasat un oficiu poștal în 21 iulie 1882 și s-a introdus curentul electric în 12 noiembrie 1903.

SIBIU WALKS: ”Gara” de Răzvan Pop

Gara aceasta a fost locul de unde au plecat soldații din Sibiu spre fronturile Primului Război Mondial în iulie 1914 dar tot aici au ajuns și primii răniți. Mai târziu în 1918 și 1919 vor sosi în gara noastră regele Ferdinand I, regina Maria a României, generalul Bertjelor sau primul ministrul al României, Ion I. C. Brătianu, așteptați pe peron de Iulia Maniu.

SIBIU WALKS: ”Gara” de Răzvan Pop

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial aici a explodat singurul obuz tras asupra Sibiului. Tot în aceeași gară soseau răniții fronturilor, români și sovietici. Vremurile s-au liniștit și ea a devenit poarta principală a Sibiului. În anii 70 cei care soseau la Festivalul de Jazz de la Sibiu, erau preluați încă de pe peroane pentru a fi duși în sălile de concert.

SIBIU WALKS: ”Gara” de Răzvan Pop

Revoluția din 1989 a punctat și ea, gata fiind unul din locurilor în care s-a tras, în oameni, în trenuri, în gol. Apoi gara este finalmente reabilitată pentru pregătirea Capitalei Culturale Europene din 2007. Viața merge liniștită și înainte.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută