Vin și vă zic de vinuri WOW
Distinși comeseni, aveți cinci minute să vorbim despre vinuri premium și super premium aduse la noi în țară, să se bucure și gurile noastre?
Încep cu o enumerare simplă, dar care ar putea ocupa înteg spațiul tipografic aferent acestei rubrici, dacă ar fi să înșir toate cele 300 de vinuri atent selecționate: Billecart Salmon Champagne Brut reserve, Vieux Telegraphe Rouge Chateauneuf-du-Pape AC 2020, Brunello di Montalcino DOCG, Chablis AG Grand Cru… sunt doar câteva dintre cele mai mari nume din industria viticolă internațională, de la peste 60 de producători internaționali, care au putut fi degustate, la sfârșitul lunii mai, la World Of Wines (WOW), a doua ediție a evenimentului care a adus la Palatul Bragadiru cele mai intense și elegante arome din lumea vinului.
Aceste splendori pot fi savurate la noi datorită unui antreprenor a cărui amicție o prețuiesc: Liviu Guțuțui, general manager & owner VINIMONDO, care de 15 ani e importatorul numărul unu de vinuri premium și super premium destinate segmentului HoReCa din România. Dar acest articol nu e despre Liviu, nici despre faptul că ne-am putut privi, în diverse ocazii, prin fundul unor pahare, în treacăt spus, cele produse de liderul mondial al industriei, RIEDEL – The Wine Glass Company (compania lui Liviu este importatorul oficial al mărcii care produce aceste pahare de excepție).
Acest articol e despre vinuri WOW care au ajuns în România, despre proprietari și reprezentanți ai caselor de vinuri de renume mondial, sosiți în țara noastră pentru a ne lărgi experiențele gustative cu unele excepționale. Și încă: despre educarea segmentului HoreCa de la noi, precum și a consumatorului final, ca mine și ca degustătorii acestui text, în raport cu vinurile premium și super premium de import. Deloc în ultimul rând, despre consumul responsabil al produselor provenind din cele mai importante zone viticole ale lumii.
Fie-mi îngăduit să mă laud cu faptul că sunt un consumator responsabil. Gust și degust fix cât să mă simt bine și să transform o experiență fluidă într-una culturală, de cunoaștere și de integrare în marea familie a celor care au un stil de viață ce presupun și mici, însă consistente plăceri, ce ascut simțurile și le conferă suplețe. Un vin bun de import e, de fapt, o experiență educativă rezervată adulților.
Când beau un pahar cu vin străin, nu fac altceva decât să aliniez o piață mică, indiscutabil în ascenisune și maturizare, la marele concert vinicol global. Mai mult decât atât, subscriu la spusele lui Michael Broadbent: „să bei un vin bun într-o companie plăcută, cu mâncare bună, reprezintă una dintre cele mai civilizate plăceri ale vieții”.
Vă invit să degustați și vă bucurați. Mie, standardele înalte de calitate și rafinament ale vinului bun îmi amintesc mereu de faptul că merităm o viață bună și, iată, uneori îmi și iese să trăiesc una pe cinste.
Citește mai multe articole din EAT & DRINK.