Changing environments. Emerging. Anuala de artă și știiință NAC – Neo Art Connect, 8-16 iunie 2024
Rețeaua și platforma națională, organizată de Asociația Culturală Neo Art România și galeria Galateca din București, co-organizatori UNITH2B este curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu (fondatoarea NAC ), iar în acest an secțiunea de arhitectură inovatoare este în focus, curatoare fiind Anca Brandiburg și Hildegard Brandl. NAC 2024 se derulează în 11 orașe în perioada 10 mai – 30 iulie 2024, și are ca temă Changing Environments.
Proiectul de la Timișoara propune publicului un concept curatorial pornind de la tema Changing Environments, o selecție de instalații multimedia și lucrări la intersecția între artă și știință ale unor importanți artiști emergenți, câștigători ai burselor NAC în 2023 și 2024, oferite de BRD Group Societe Generale, care vorbesc despre impactul noilor tehnologii, dar și a schimbărilor climatice, atât asupra indivizilor, cât și asupra societății. Este realizat în parteneriat cu CODRU Festival, Centrul de Proiecte și Primăria Timișoara.
Artiștii implicați în proiect sunt: Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Sânziana Gheorghe, Andrei Lazăr, Marina Oprea , Mihaela Pop, Mihai Toth, curatoare Anca Boeriu și Andreea Sandu.
În cadrul vernisajului vor lua cuvântul Elena Adorian Aronoaie, membru în Boardul NAC, Mihai Toth și Sânziana Gheorghe, artiști câștigători ai Burselor NAC 2023 / 2024, și va avea loc un performance susținut de Mirela Cerbu.
Proiectele câștigătoare NAC 2024 au fost alese de juriului NAC format din Christl Baur, Președinte, Directoare a Festivalului Ars Electronica, Horea Avram, istoric de artă și curator, Mihai Zgondoiu, artist și curator, Anca Boeriu, artist și profesor în cadrul UNArte București, Andreea Sandu, manager cultural, curator, fondatoare NAC și Galateca.
“Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre. “, au declarat curatoarele NAC, Anca Boeriu și Andreea Sandu.
Vernisajul va avea loc sâmbătă 8 iunie, de la ora 18:00, la Galeria 5 – în cadrul Centrului de Proiecte, Timișoara
Secțiunea de Arhitectură NAC va fi prezentă și în Piața Libertății, în spațiul public, proiect susținut de Cemacom si curatoriat de Anca Brandiburg și Hildegard Brandl.
În acest an rețeaua NAC conectează 10 județe: Constanța, Bihor, Arad, Timișoara, Sibiu, Cluj, Iași, Prahova, Vâlcea și Bacău cu evenimentul din București, până pe 30 iulie.
CODRU Festival, în calitate de partener al Anualei de Artă și Știință Neo Art Connect (NAC), joacă un rol esențial în susținerea acestui proiect, împărtășind pe deplin valorile și principiile fundamentale pe care acesta se bazează. Festivalul promovează și integrează cei patru piloni de bază în fiecare dintre inițiativele sale: Artă și Cultură, Educație, Divertisment și Sustenabilitate.
Astfel, CODRU Festival nu doar contribuie la îmbogățirea peisajului artistic și cultural, dar și la educarea și divertismentul publicului, având în același timp o abordare responsabilă față de mediu și comunitate. Această implicare subliniază angajamentul ferm al CODRU Festival față de promovarea unei dezvoltări durabile și armonioase în toate activitățile sale.
Întregul program al Anualei se regăsește în cadrul platformei neoartconnect.ro.
Intrare liberă, program de vizitare 16.00 – 20.00
Organizatori: Galateca și Asociatia culturală NeoArt Romania
Co-organizatori: UNITH2B
Susținut de BRD Groupe Societe Generale
Parteneri: CODRU Festival, CEMACON, Graphein, Aqua Azur, Holcim, AQUA Carpatica , Sâmburești