BUCHAREST OPERA FESTIVAL – ALL PUCCINI EDITION 7-16 iunie, ONB
Centenarul Puccini este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival, care are pe afiş nu mai puţin de opt producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă, susţinute de peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic.
Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition (7-16 iunie 2024), prin invitarea celor mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dă astfel posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.
La Fanciulla del West, Opera Națională Română din Cluj-Napoca | (7 iunie 2024)
Opera lui Puccini, după piesa de teatru The Girl of the Golden West, beneficiază de momente muzicale remarcabile, decoruri spectaculoase, costume autentice și personaje complexe. Având premiera mondială în 1910, la Metropolitan Opera, lucrarea arată atracția compozitorului pentru culturile exotice. În acest caz, el se îndreaptă spre California, pentru a explora epoca Goanei după aur.
Gala Puccini 100, Daegu Opera House din Coreea de Sud | (8 iunie 2024)
În programul Galei Puccini 100, susținută de primul invitat din Asia pe scena festivalului, cu KIM Kwang-hyun la pupitru, se vor regăsi arii și duete celebre, precum La Bohème, Tosca, La Rondine, Manon Lescaut, Il Tabarro, Madama Butterfly sau Turandot.
Vor interpreta sopranele YI Yun-kyoung, LEE Myung-joo, JEONG Seon-kyong, tenorii James LEE, SEOK Jeong-yeop și baritonul LEE Dong-hwan.
Manon Lescaut, Opera Maghiară de Stat din Budapesta | (9 iunie 2024)
În 1889, imaginația lui Puccini a fost captivată de dragostea dintre Manon Lescaut și Chevalier des Grieux, în care protagoniștii sfidează normele sociale și morale pentru a fi împreună, așa cum se consumase și în viața compozitorului aventura sa cu Elvira Bonturi. Mulți au încercat să-l determine să nu folosească subiectul, dar Puccini nu s-a lăsat convins și astfel opera lui a cucerit lumea.
Madama Butterfly, Opera Națională București | (10 iunie 2024)
Considerată de Puccini drept cea mai „tehnică” lucrare a lui, rămâne una dintre cele mai cunoscute opere din istorie, prin povestea de iubire dintre Cio-Cio-San și Pinkerton, ce are un deznodământ tragic atunci când bărbatul se întoarce în Japonia cu o altă femeie. La pupitrul dirijoral se va afla, ca invitat, maestrul Cristian Mandeal.
La Bohème, Opera Națională Română din Iași | (11 iunie 2024)
Capodopera tinereții lui Puccini ne transpune în Parisul anilor 1830, unde tineri boemi trăiesc un emoționant poem de dragoste. Punerea în scenă este semnată de Niky Wolcz, regizor care a colaborat cu Metropolitan Opera și cu instituții de prestigiu din Europa, decorul spectacolului este creat de celebrul scenograf Helmut Stürmer, iar costumele poartă amprenta inegalabilă a Liei Manțoc.
Turandot, Opera Națională Română din Timișoara | (12 iunie 2024)
La Turandot, una dintre cele mai frumoase opere scrise vreodată, dirijor va fi maestrul Guido Mancusi. Într-o Chină imaginară, frumoasa și tiranica prințesă este învăluită în misterul celor trei enigme pe care trebuie să le dezlege cei care se încumetă să îi cucerească inima. Își vor pierde viața toți aceia care nu reușesc să le deslușească, dar pentru ca liniștea să revină în cetate, dragostea trebuie să triumfe.
La Rondine, Opera Maghiară din Cluj Napoca | (13 iunie 2024)
La Rondine rămâne pe nedrept neglijată, beneficiind de atenţie doar după 1990, deşi a avut premiera în 1917, bucurându-se de o caldă primire din partea publicului şi a presei. Puccini nu a fost deloc mulţumit, aşa că a revenit asupra ei în 1917, 1920 şi 1921. Salonul Magdei, Barul Bullier, Riviera Franceză sunt locuri în care expresiva muzică pucciniană se lasă descoperită prin momente precum Chi il bel sogno di Doretta sau E la citta de’ desideri.
Il Trittico, Opera Brașov | (14 iunie 2024)
Spectacolul Il Trittico, de Puccini, compus din trei opere într-un singur act: Il Tabarro (Mantaua), Suor Angelica şi Gianni Schicchi, îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Cristian Sandu. Premiera mondială a avut loc pe 14 decembrie 1918, la Metropolitan Opera, iar la Opera Braşov, producția a văzut luminile rampei în 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet.
La Bohème, Teatrul Naţional de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galaţi | (15 iunie 2024)
Montarea semnată de regizorul italian Paolo Bosisio, cu scenografia lui Gheorghe Andreescu, recreează atmosfera pariziană din prima parte a secolului al XIX-lea, cu tineri plini de idealuri măreţe, ce ignorau greutăţile cotidiene. Puccini a acordat întotdeauna o mare importanță caracterului teatral al muzicii sale, iar autenticitatea epocii este transmisă cu acuratețe de tânărul colectiv din Galaţi.
Tosca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța | (16 iunie 2024)
Festivalul se va închide cu impresionanta dramă a unei mari iubiri, cea dintre o divă a muzicii de operă, Floria Tosca, și un tânăr pictor talentat, Cavaradossi, consumată pe fondul unor realități istorice precum înfrângerea Austriei de către armata lui Napoleon la Marengo. Prin intermediul limbajului muzical, Tosca conturează personaje complexe antrenate într-un parcurs dramatic cu final tragic pentru fiecare.
Recomandare de IOAN BIG | PERFORMING ARTS