Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/06/2024
Artă & Cultură / Performing arts

“What’s Next” – spațiu de solidaritate și reflecție artistică | Interviu cu COSMIN MANOLESCU

Claudia Udrescu De Claudia Udrescu
Comentarii “What’s Next” – spațiu de solidaritate și reflecție artistică | Interviu cu COSMIN MANOLESCU Share “What’s Next” – spațiu de solidaritate și reflecție artistică | Interviu cu COSMIN MANOLESCU
interviu cosmin manolescu what s next


“What’s Next” – spațiu de solidaritate și reflecție artistică | Interviu cu COSMIN MANOLESCU

Culture Utopias este o dublă rezidență de cercetare artistică inițiată de coregraful și curatorul Cosmin Manolescu în cadrul programului european What’s Next, organizat în România de Fundația Gabriela Tudor, în parteneriat cu Institutul de Cultură din Wroclaw, proto produkciia din Kiev, Institutul Polonez din București, Institutul Cultural Român din Varșovia și Forumul Cultural Austriac, în cadrul unui program cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Rezidența, care se va derula în prima parte în România și la care participă artiștii Ari David (RO), Mariia Bakalo (UA) și Paulina Woźniczka (PL), își propune să creeze un spațiu colectiv de reflecție asupra problemelor cu care se confruntă societatea de azi, dar și să imagineze noi formate de întâlniri, solidaritate culturală și grijă față de oameni, natură și societate.

culture utopias interviu cosmin manolescu

În debutul rezidenței care va începe pe 3 iunie 2024 la AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, i-am adresat lui Cosmin câteva întrebări, credem noi relevante pentru anul 2024:

Ce forme iau practicile colaborative în zona performativă și de ce ai gândit un format de rezidență colectivă în proiectul What’s Next ?

Spre deosebire de celelalte rezidențe organizate la Berlin, Viena sau Wroclaw, rezidențele What’s Next la București propun un format colectiv bazat pe colaborare și schimburi de practici artistice.

După rezidența Performing Togetherness – derulată în luna mai și la care au participat 8 artiști din România, Germania, Polonia și Ukraina, Culture Utopias este un format nou de rezidență dublă, de tip slow, care se va derula timp de 2 luni în două etape distincte, la București și Wroclaw.

Prima etapă are loc la București la AREAL în luna iunie și va pemite artiștilor invitați să se cunoască, să facă conexiuni și să demareze un proces de cercetare despre corp,  well-being, starea de bine și grijă față de oameni, natură și societate.

whats next culture utopias interviu cosmin manolescu
Foto Mihai Benea

Ari este o artistă vizuală din România, în prezent stabilită la Rotterdam, foarte interesată de relația corpului cu spațiile urbane și performativatea, în timp ce Mariia și Paulina sunt coregrafe interesate să descopere modul în care mișcarea și dansul pot produce modificări benefice pentru corp, minte și suflet.

Cei trei artiști își vor deschide procesul de cunoaștere și vor interacționa cu artiștii și scena culturală locală în cadrul unui atelier Culture for Us, Culture for Culture, condus de psihoterapeuta Ema Alexandrescu (Lumenesc) în data de 15 iunie 2024, dar și în cadrul unui performance colectiv În Căutarea Corpului Pierdut, o producție AREAL care va avea loc pe 22 iunie 2024.

În plus, între 24 – 27 iunie 2024 va avea loc un laborator de cercetare la care vor fi invitate persoane interesate să se apropie de conceptele de wellbeing, starea de bine și grija față de oameni și societate, atât de necesare în aceste vremuri complicate de criză și război.

În plus, în perioada 17 – 19 iunie 2024 vom găzdui la București întâlnirea partenerilor europeni What’s Next, ocazie cu care vom avea discuții privind laboratorul colectiv What’s Now care va fi organizat la Wroclaw în perioada 25-29 noiembrie 2024.

interviu cosmin manolescu what s next
Foto Mihai Benea

În conexiune cu această întâlnire, vom organiza pe 18 iunie 2024 o masă rotundă la Pavilion Goethe Institut cu participarea curatorilor și experților culturali Adina Gheorghe (zusa), Karolina Javorska (Wroclaw Institute of Culture), Georg Steker (MusikTheatreWien), Olga Diatel și Alona Karawai (proto produkciia) în care vom discuta împreună cu artiștii prezenți la București despre colaborarea culturală în timpuri de criză și război, despre noi formate de programe de rezidență artistică în Europa și, desigur, despre empatie și solidaritate dintre artiști, public și organizațiile culturale.

whats next culture utopias interviu cosmin manolescu
Foto Mihai Benea

Mai multe informații vor fi disponibile pe site-ul www.dans.ro, iar cei interesați să participe la evenimentele publice ne pot contacta la info@dans.ro.

Rezidența noastră colectivă va continua într-o nouă etapă de lucru în Polonia, în perioada 15 august – 15 septembrie 2024 unde artiștii se vor reîntâlni la Wroclaw, pentru a dezvolta și testa ideile apărute la București, urmând ca rezultatele cercetării să fie prezentate publicului în cadrul laboratorului final What’s Now în noiembrie 2024, tot la Wroclaw, în închiderea proiectului european.

Care este locul artei în societatea de azi și ce așteptări au artiștii de la public?

Din păcate, personal simt că arta și cultura încep să-și piardă în România rolul extrem de important pe care l-au avut în timpul comunismului și imediat după Revoluția din ‘89, pentru oameni și societate.

Trăim într-o lume complet distopică în care războaiele au devenit o realitate crudă, în care schimbările climatice afectează speciile și natura, iar oamenii și societatea în asamblul ei devin victimă a unei societăți care pune acces mai mult pe consum și bani.

Experiența pandemică, în plus, a contribuit la mutarea activităților (și a oamenilor) în spațiul online contribuind și mai mult la izolare.

În condițiile în care consumul cultural este în scădere, iar traumele aduse de războie sunt în creștere, cred că este nevoie de o investiție masivă în noi formate de dialog și întâlniri sincere între artiști și public. Arta și artiștii au nevoie să se reinventeze pentru a ajunge la inimile oamenilor.  

whats next culture utopias interviu cosmin manolescu
Foto Mihai Benea

Utopie sau distopie, care ar fi formele de adaptare sau evadare din realitatea tulbure in care trăim?

Încercăm împreună cu partenerii noștri europeni să testăm în cadrul What’s Next noi modele de întâlniri, schimburi culturale și procese de colaborare creativă adaptate situațiilor de criză în care ne aflăm, dar și să oferim artiștilor timp, spații și resurse financiare pentru a-și continua activitatea artistică, în aceste vremuri complicate pe care le trăim.

În același timp, mă bucur că proiectul oferă un spațiu de siguranță pentru un număr important de  artiști din Ucraina, care au șansă să se întâlnească în acest an la București cu alți artiști europeni și să “uite” pentru o scurtă perioadă de alarme, bombe și urmele războiului tragic demarat acum doi ani.

Pentru mine proiectul are și o importantă componentă de solidaritate culturală, încercând să contruiască punți și relații de colaborare cu scena culturală.

Rezidențele artistice, pe care eu și Fundația Gabriela Tudor le organizăm încă din 1998 (cândva niște activități utopice pentru România), sunt vitale pentru dezvoltarea artiștilor și a scenei culturale românești.

Crează punți de legătură înte oameni, discipline artistice, orașe și culturi diferite și oferă o alternativă reală la sentimentul de însingurare și izolare pe care-l trăim, oferind o rază de lumină și empatie în lumea complet distopică a prezentului nostru.

What’s Next este, de fapt, o încercare poate utopică, de a cerceta și chestiona în mod colectiv, procesele de reflecție și cercetare artistică și a ne gândi împreună la viitorul scenei culturale europene.

Interviu de CLAUDIA UDRESCU | PERFORMING ARTS

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută