Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/05/2024
Festival

Interviu cu Constantin Chiriac, despre cum se reflectă Prietenia, tema ediției 31, în istoria de peste trei decenii a FITS

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii Interviu cu Constantin Chiriac, despre cum se reflectă Prietenia, tema ediției 31, în istoria de peste trei decenii a FITS Share Interviu cu Constantin Chiriac, despre cum se reflectă Prietenia, tema ediției 31, în istoria de peste trei decenii a FITS


Festivalul Internațional de Teatru de la SibiuFITS acaparează timp de 10 zile, între 21 și 30 iunie 2024, întreg Sibiul cum niciun alt eveniment nu a reușit să o facă până acum.

FITS nu este doar un festival al artelor spectacolului, ci și un festival al orașului în care toată lumea e inclusă. Spectacole de teatru și dans din toate colțurile lumii, parade stradale cu momente artistice de teatru, muzică, dans și circ contemporan, concerte în biserici și pe scena din Piața Mare, toate oferite cu ”Prietenie”, tema celei de-a 31-a ediții, marelui public.

Despre cum își găsește locul Prietenia în istoria de peste trei decenii a festivalului, am stat de vorbă cu președintele FITS, Constantin Chiriac.

Constantin Chiriac (foto: Andrei Runcanu): ”În premieră absolută anunț faptul că în primul spectacol de deschidere a Festivalului, alături de Corul Madrigal vor fi actorul Tim Robbins și celebrul actor și regizor Pippo Delbono, împreună cu mine.”

Cum se reflectă ”Prietenie”, tema ediției din acest an, în istoria de peste trei decenii a festivalului și cât din ceea ce e astăzi FITS se datorează relațiilor de prietenie construite în timp?

Prietenia a fost motorul care a născut și a dezvoltat Festivalul și care i-a adus notorietate. Tot din Prietenie rezidă și forța de a naște structuri conexe precum Bursa de Spectacole, Programul de Voluntariat, Școala Doctorală, Platforma Internațională în domeniul Artelor Spectacolului, Festivalul Școlilor de Teatru, Aleea Celebrităților etc.

Tot ceea ce am construit s-a bazat pe o relație profundă de prietenie cu cele mai mari personalități din lume și care la rândul lor au venit cu propuneri, cu idei, cu provocări care au adus unicitatea acestui festival care a născut Teatrul Național din Sibiu, Capitala Culturală Europeană, Fabrica de Cultură și atât de multe structuri.

Ediția din acest an propune și un poem despre prietenie prin două concerte de anvergură ale Corului Madrigal în deschiderea și închiderea festivalului. Cum a luat naștere această colaborare?

Colaborarea cu Madrigalul a pornit de la iubirea mea pentru poezie, de la felul în care m-am raportat la poezie de-a lungul timpului și mai ales de la suportul pe care poezia mi l-a dat în tot ceea ce am făcut. De la 3 ani spun poezie. Cred că nu este zi lăsată de Dumnezeu în care să nu spun un vers, un poem sau să nu lucrez pe o poezie, să nu găsesc imagini care să facă legătura cu marii poeți ai lumii.

Ne-am întâlnit în preajma Sărbătorilor de Paști, iar această întâlnire nu a fost întâmplătoare. FITS a avut obiectivul de a mobila toate bisericile de rit din Sibiu cu spectacole care să prelungească locul de rugăciune, de credință, de reflecție și de regăsire de sine. Acest lucru m-a determinat să fac această legătură atât de importantă cu Corul Madrigal. Am avut patru spectacole la Palatul Patriarhiei, la Sibiu, la Blaj și Cluj-Napoca, ilustrând astfel ceea ce înseamnă dialogul cu marile lăcașuri de cult de pe teritoriul României. Vom continua acest lucru. Nu întâmplător, Festivalul se deschide și se închide cu Corul Madrigal.

În deschiderea Festivalului, vom avea un spectacol de excepție în curtea Muzeului de Istorie, vechea Primărie a Sibiului. Este un edificiu care reprezintă ceea ce înseamnă Curtea Papilor pentru Festivalul Avignon, unde au loc cele mai importante spectacole. Noi personalizăm acest spațiu, impunând dialogul dintre poezie și muzică la alt nivel.

În premieră absolută, pentru dumneavoastră, anunțăm faptul că în primul spectacol de deschidere a Festivalului vor fi alături de Corul Madrigal celebrul actor Tim Robbins și celebrul actor și regizor Pippo Delbono, împreună cu mine.

Pe această cale invit toți spectatorii din Sibiu, din România și din lume să profite de faptul că, din fericire, vor fi în jur de 700 de bilete disponibile, pe care le vor putea achiziționa.

Al doilea spectacol va fi în cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, Muzeul ASTRA din Sibiu. În avanpremiera scenei care va fi construită pe lac, iată, noi venim cu un conținut deosebit de valoros. Pornind de la ritualuri, obiceiuri și legăturile pe care le-a făcut muzica cu pământul, cu natura, cu tot ceea ce înseamnă tradiție, Madrigalul va prezenta un spectacol unic în închiderea festivalului.

”In the Solitude of Cotton Fields”, cu John Malkovich și Ingeborga Dapkunaite, foto: Gia Kardava

Vorbind despre prieteni, vechi sau noi, în line-up-ul ediției regăsim nume precum Pippo de Delbono, Mikhail Baryshnikov, Tim Robbins, Jan Fabre, Anne Teresa De Keersmaeker, Isabelle Adjani și John Malkovich, ca să enumăr doar câteva. Ce ne puteți spune despre constelația de artiști care vor fi prezenți la Sibiu?

Este, probabil, ediția cu cele mai multe nume celebre care se adună la Sibiu. Îi avem pe Aleea Celebrităților pe actorul american John Malkovich, regizoarea germană Susanne Kennedy, coregrafa belgiană Anne Teresa De Keersmaeker, regizorul de teatru de origine greacă şi preşedintele Comitetului Internaţional al Jocurilor Olimpice de Teatru Theodoros Terzopoulos, actriţa de film de renume mondial Isabelle Adjani, regizorul de origine română David Esrig şi Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului, distins în 2023 cu premiul Nobel pentru literatură.

Lor li se alătură Pippo Delbono, Mikhail Baryshnikov, Jan Fabre, Emmanuel Demarcy-Mota, Neil LaBute, cu care vom începe imediat după festival un mare proiect, precum și personalitățile de la Bursă, Alicia Adams și Lisa Richards Toney.

Constantin Chiriac (foto: Alex Gâlmeanu): ”Este, probabil, ediția cu cele mai multe nume celebre care se reunesc la Sibiu”

Cum a reușit FITS să câștige încrederea și prietenia atâtor artiști de renume mondial, care prin prezența lor la festival plasează Sibiul în sincron perfect cu ceea ce se întâmplă în marile capitale ale lumii în domeniul artelor spectacolului?

În primul rând prin Prietenie pe viață. În al doilea rând prin capacitatea de a ști să dăruiască, să ofere proiecte foarte importante și turnee internaționale pentru toți artiștii care ajung la Sibiu, în Europa și în această parte a lumii, chiar dacă este perioadă de război. S-au făcut conexiuni extraordinare cu zona de educație prin Platforma Doctorală, prin Festivalul Școlilor, prin Programul de Voluntari.

Este un câștig care va da rezultate deosebite. Faptul că avem singura Bursă de Spectacole, că avem Aleea Celebrităților și că an de an găsim proiecte internaționale care să aibă destinația la Sibiu dă această credibilitate cu totul și cu totul aparte.

În fiecare an, în programul festivalului se regăsesc spectacole din repertoriul celor două secții ale TNRS, dar și spectacole ale studenților ULBS. Este întâlnirea artiștilor sibieni cu cei străini un factor stimulant pentru progresul scenei teatrale sibiene?

De-a lungul timpului, am înființat Școala de Teatru din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și Bursa de Spectacole, am pus bazele școlii de management, am înființat Platforma Internațională de Prezentare a Doctoratelor Excepționale în Artele Spectacolului și Management Cultural. Toate acestea au fost dezvoltări pe care le-am gândit în primul rând pentru Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu, dar și pentru toți studenții care studiază aici.

Ne gândim la ei ca la continuatori ai Festivalului, implicați în proiectele comunității. Proiectele europene pe care le dezvoltăm prin teatru și în conexiune cu Universitatea și cu Institutul de Cercetări în Artele Spectacolului  al Academiei Române, împreună cu Fabrica de Cultură, toate vor fi un motor de dezvoltare fără precedent a comunității, alături de viitorul teatru și centru de congrese.

În acest an, publicul a dat dovadă de prietenie parcă mai mult ca niciodată. Biletele la multe spectacole au fost epuizate în doar câteva ore. Există șansa ca publicul să vadă o parte din ele online pe platforma Scena Digitală?

În timpul pandemiei, am creat Scena Digitală și am avut singurul festival din lume care probabil nu a fost închis. Acesta este cel mai onorant lucru pe care Sibiul l-a oferit lumii ca inițiativă, putere de a continua, de a stăpâni situația și de a se gândi la public.

Sunt multe spectacole sold-out care pot fi văzute pe Scena Digitală. Pe site-ul sibfest.ro puteți regăsi lista extinsă a tuturor spectacolelor ce vor fi transmise online. Din 2019 avem aceleași prețuri la bilete, bucurați-vă de această generozitate și de felul în care ne străduim ca publicul să poată ajunge din orice colț al lumii să vadă spectacolele de la Sibiu.

ALICE – ”JTI Encounters”, B.DANCE

Din prietenie sau dorința de împrietenire cu marele public, mai mult de 50% din evenimentele din program au acces gratuit. Ce criterii primează în selectarea spectacolelor outdoor și evenimentelor cu intrare liberă astfel încât relația public-festival să se sudeze cât mai puternic?

Aproape 62% din toate spectacolele pe care le prezentăm sunt gratuite. Este cel mai mare cadou pe care Sibiul îl face publicului. Este, de fapt, felul în care noi ne manifestăm iubirea și încrederea în publicul nostru. Este o muncă uriașă de a selecta spectacole unice care să poată bucura toate categoriile de spectatori.

Pe pietonala Bălcescu, în Piața Huet, în Piața Habermann, în Piața Mică sau Piața Huet se strâng zilnic zeci de mii de spectatori. În spațiul de la Piața Schiller construim, grație faptului că Primăria a realizat o nouă zonă pietonală, un nou spațiu de joc. Inaugurăm anul acesta o instalație excepțională a lui Mikhail Baryshnikov.

Publicul va putea să vadă de cinci ori în fiecare zi acest spectacol la un preț modic. Tot la un preț modic sunt și biletele la concertele din biserici. Toate acestea sunt dovada iubirii și a respectului pe care le arătăm publicului și marea prietenie care ne leagă.

Dacă ar fi să ne imaginăm o listă a prietenilor festivalului cât de extinsă numeric și geografic ar fi aceasta lunând în calcul absolut fiecare om care contribuie la facerea FITS?

Este foarte greu să ne imaginăm o listă extinsă a prietenilor Festivalului. Vă invit să ne gândim că avem în jur de 100.000 de spectatori zilnic live, la toate spectacolele, să ne gândim la milioanele de spectatori online, la toți susținătorii și participanții de la structurile asociate. Câte mii și mii de proiecte s-au născut grație Festivalului!

Soarele cu lumina lui care cuprinde atât de multă lume nu cred că cuantifică. Este bucuria pură de a dărui. Atunci când dăruiești, este bine să o faci fără a aștepta ca cineva să-ți răspundă. Trebuie să iei ca valoare absolută a vieții puterea, nevoia și bucuria de a dărui.

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 9, 1-15 iunie 2024

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută