Supelor din lumea-ntreagă
Pentru luna mai, vă prezint o selecție de supe care satisfac gusturile pe toate meridianele
Supa e mângâiere și vigoare.
E mama prânzului, din care poate ieși uneori și de-un antreu, și de-un fel principal – e cazul supei mele favorite, din rasol de vacă, din care mama extrăgea măduva oaselor și-o ungea pe pită prăjită, iar carnea se parca la felul doi, în selecta companie a unui sos de roșii, a unuia de mere și a unor cartofi fierți și apoi trași la tigaie cu ceapă și pătrunjel.
Supa de agrișe
Dar pentru că temperaturile continuă să o ia razna și ne aduc vara mai devreme, vă propun alte supe favorite, niște preparate răcoroase, de consumat în luna mai, și dacă aveți rădăcini ungurești, ca mine, și dacă nu.
Poftă bună la supa de mere! Sau la cea de vișine – poate apar mai repede, dacă tot sărim din iarna tomnatică direct într-o primăvară toridă. Ori la cea de agrișe.
Toate sunt sățioase, căci se fac cu rântaș, dulci-acrișoare, se consumă reci și sunt aducătoare de mari satisfacții. Pentru că e lună pascală, puteți încerca și o ciorbă de miel cu agrișe, căreia pe meleaguri sălăjene îi spune zamă de miel cu cosmetie.
Dar dacă tot am pomenit agrișele, știu de la regretatul Radu Anton Roman, prin Oltenia, vara, ciorbele sunt acrite cu fructe verzi, de la agrișe ori corcodușe până la mere.
Borșul ucrainean
Îl numesc ucrainean, pentru că vecinii noștri au câștigat războiul culinar cu rușii, reușind să-l înscrie primii în patrimoniul universal.
Tot Radu Anton Roman, la ale cărui cunoștințe cultural-gastronomice mă raportez cu drag și dor, definea astfel borșul nostru:
„Zeama este ca o dragoste de vară, la țară, cu o mândră mititică și frumușică, mai prin grâu, mai pe râu, noaptea târziu tare, dimineața până-n soare, totul e să nu dureze, ca să nu lezeze și să cauzeze”.
Supa Miso
În continuare, fie-mi permis să apelez la o selecție inspirată de o expertă milaneză, jurnalista culinară Claudia Concas, contribuie la Fine Dining Lovers, care adoră să scrie despre mâncare, căci o poate face cu gura plină.
Supa Miso e o delicatesă japoneză, bazată pe ingredientul obținut din fermentarea unei leguminoase și a unei cereale, cel mai adesea, soia și orez sau orz. Se adaugă tofu, alge marine și se astâmpără o foame de lup.
Gazpacho
Supa asta spaniolă e rece, dar are temperament latino, îți încălzește sufletul cu castraveți, roșii, ardei, usturoi, ulei de măsline și tot cea ce conferă o savoare meridională unui fel de mâncare ce îngăduie crutoane, ca să nu ne panicăm că ne ridicăm înfometați după o porție de soare lichid andaluz.
Pho
Îi zice Pho, dar eu îi spun „Phaaaa!” de fiecare dată când o consum, asudat de bucurie, de picanterie și de fierbințeală, la un restaurant vietnamez din centrul Bucureștiului.
O mâncare tradițională cu bulion, tăiței și tot ce vrei. Înghit în sec, pe luna viitoare!
Text de HORIA GHIBUȚIU | GURMAND
Cover Photo by Ella Olsson on Unsplash