Anul acesta mișcarea Slow Food împlinește 35 de ani și de curând și-a reafirmat manifestul principal denumit Food For Change sau Mâncare pentru Schimbare.
În acest context o să menționez câteva idei, adaptate la realitățile din Transilvania. Mă adresez acum mai ales restaurantelor din Sibiu, organizatorilor de evenimente, celor care apreciază lanțurile scurte de mâncare sau celor care sunt fani produse locale și de sezon.
Evident că mă bucur dacă primesc câteva reacții din partea lor. Aceleași principii sunt valabile și pentru un consumator normal, așa ca majoritatea, care încearcă să aibă grijă de modul cum își cumpără hrana, o decizie pe care o luăm cam zi de zi. Dacă nu noi, cei care ne prepară mesele când mâncăm în restaurant, bistrouri sau pensiuni când suntem în concediu.
Principiile din manifestul Slow Food sunt sintetizate cam așa:
- Folosiți ingrediente locale, de sezon, care să nu călătorească mai mult de 50 km, încercați să găsiți produse certificate organic sau la care știți cum sunt produse,
- Preparați mâncăruri sau meniuri vegetariene,
- Evitați fructe tropicale dacă vă aflați într-o zonă cu climă temperată sau rece,
- Reduceți cantitatea de carne pe care o consumați,
- Eliminați carnea din producție industrială și încercați să folosiți surse unde animalele sunt crescute liber,
- Consumați rase locale în loc de cele hibride sau convenționale,
- Evitați vita și încercați să înlocuiți aceasta cu oaie, capră, curcan,
- Pentru produse importate (zahar, cafea, cacao, etc.) folosiți produse certificate ca fair trade sau cu alte labe-uri de origine atestată,
- Promovați vinul natural (cu puțini sulfiți, fermentare naturală, intervenție minimă, organic, biodinamic, etc.),
- Încercați să aplicați politică de zero risipă atât în farfurie cât și în prepararea ei.
La care aș mai adăuga eu, din partea Slow Food Sibiu:
Cunoașteți-vă producătorii! Ei sunt oameni care muncesc din greu si au întotdeauna o poveste de aflat. Fără neapărat să știe, ei contribuie la păstrarea biodiversității, a gusturilor locale, a peisajului cultural și a tradițiilor din jurul unor produse sau mâncăruri.
Trăim într-o zonă absolut fantastică care ne oferă aproape orice. Fiți mândri de ceea ce avem, mâncarea e doar vârful unei piramide care are la bază creșterea animalelor și agricultura.
Întrebarea e așadar dacă suntem pregătiți să și aplicăm aceste principii? Mă bucur de reacțiile voastre și aștept cu bucurie feedback!