Lansată în cadrul Romanian Mental Health Film Festival de la Iași de anul acesta, Cartea Depresiilor este o carte-eveniment. Volumul coordonat de scriitorul Marius Chivu în colaborare cu Raluca Bejenariu și Teodora Popescu (cofondatoare ale festivalului), cuprinde o serie de 24 de confesiuni despre tristețe, teamă, disperare și alți demoni din partea unor personalități, artiști și persoane din showbiz-ul românesc. Profitul realizat din urma vânzării acestei cărți va merge către asociația Adictless din Suceava care oferă terapie gratuită copiilor ai căror părinți se confruntă cu diverse forme de dependență (alcool, droguri, jocuri de noroc etc.).
Deși terapia devine tot mai populară în special printre tineri și adolescenți, generațiile care încă mai poartă după ei urme ale unui trecut comunist, ce a lăsat în urmă traume serioase, au în continuare această jenă de a merge la terapeut. De aceea, autorii speră că acești cititori se vor conecta cu poveștile din carte, mai ales că au fost invitate persoane publice să scrie.
„Veți descoperi în carte, dincolo de satisfacția și surpriza (poate chiar revelația) de a citi texte extrem de emoționante, profunde și, mai ales, expresive literar, o mare varietate de înfățișări și manifestări ale suferinței, de cauze și efecte, de dificultăți de acceptare, diagnosticare și vindecare, de situații, escaladări și rezolvări ale tulburărilor. E greu de crezut că cititorii nu vor găsi aici confesiuni, cu care să nu (poată să) se identifice, cu care să nu rezoneze, pe care să nu le citească cu empatie” – Marius Chivu, coperta 4
În postfața semnată de cele două co-organizatoare (de profesie terapeute) se precizează că un sondaj Eurobarometru din iunie 2023 arată că 46% din persoanele din UE s-au confruntat în ultimele luni cu probleme psihosociale, stări de anxietate, deprimare și singurătate. Așadar, este o problemă care ne afectează pe toți, însă există posibilitatea ca artiștii și oamenii din showbizz să aibă niște triggere care-i afectează în mod deosebit față de oamenii „obișnuiți”?
Percepția generală este că cei care au expunere mediatică și care se bucură de succes, care au și bani sau relații, ar putea fi mai puțin afectați de tulburări emoționale. Dar nu e așa.
Cine sunt artiștii care și-au spus povestea în Cartea Depresiilor
– Dan Byron – Nicolae Comănescu – Suzana Dan – Dana Deac – Mihai Dobre – Ada Economu – Alexandra Furnea- Andrei Gavriliu – Oana Giurgiu – Iulia Lumânare – Răzvan Mazilu – Mela Mihai – Cosmin „Micutzu” Nedelcu – Katia Pascariu – Lia Perjovschi – Andreea Raicu – Iulia Eugină – Ada Solomon – Alexandru N. Stermin – Cătălin Ștefănescu – Istvan Teglas – Ștefan Teișanu – Roman Tolici – Luiza Zan –
În cadrul evenimentului de lansare de la Cărturești Palas Mall, Marius Chivu, coordonatorul volumului Cartea Depresiilor, a precizat că procesul de creare a cărții a fost unul foarte rapid, ce a durat doar patru luni, după ce discuția inițială s-a întâmplat în jurul perioadei Crăciunului (2023). Deoarece el însuți trecea printr-o perioadă mai grea de doliu în familie, după cum mărturisește și în prefața cărții, se simțea apăsat de o stare similară cu depresia.
Așadar, stând de vorbă cu Raluca și Teodora la o cafea, ideea de a da o voce și altor oameni care au trecut prin astfel de episoade a venit în mod natural, ilustrând perfect și tema festivalului. Astfel, au pus pe listă 50 de nume de artiști din mai multe domenii și oameni de showbiz, pornind de la cei care fuseseră sau urmau să fie invitați la festival și cei cu care au mai lucrat în trecut la alte proiecte.
„Prin prisma meseriei mele, am ajuns să cunosc artiști și oameni din showbiz. Am observat că percepția generală este că cei care au expunere mediatică și care se bucură de succes, care au și bani sau relații, ar putea fi mai puțin afectați de tulburări emoționale. Dar nu e așa. Uite, exemplul Danei Deac din carte, care a avut niște probleme de sănătate groaznice, un cancer care a revenit de cinci ori. La fel și în cazul lui Cătălin Ștefănescu sau a Andreei Raicu, pe care îi cunoșteam personal și știam că au trecut prin genul acesta de probleme.
Evident, pentru că sunt persoane publice, ne-am gândit și că vor fi mai catchy pentru că la fel de important este să vindem cartea, fiind și o acțiune caritabilă. De aceea am considerat că este important să avem și niște nume sonore. Întrebarea a fost dacă nu ar vrea să scrie o confesiune legată de o problemă cu depresia pe care au avut-o, fără să știm dinainte astfel de detalii din viața lor.
Este un subiect delicat, iar când îi inviți să scrie ceva de genul acesta, este vorba și de un contract de încredere. Eu voi scrie ceva foarte personal, iar tu vei face cu textul acela ceva bun, într-o carte în care n-o să-mi fie rușine că particip. Plus că, pe lângă faptul că este greu să scrii, este mai greu să te expui. Contextul a fost favorabil pentru că i-am sunat înainte de Crăciun și mulți au spus că e perioada foarte bună pentru așa ceva. A venit ca o supapă pentru ei și este o carte deosebit de emoționantă.” – Marius Chivu
Din experiența pictorului Roman Tolici în Cartea Depresiilor
Din punctul meu de vedere este o lecție utilă să vezi că și oamenii de succes au trecut prin dificultăți majore.
Printre artiștii invitați să-și spună povestea în Cartea Depresiilor se numără și Roman Tolici, unul dintre cei mai importanți pictori ai generației „douămiiste”. Din momentele pe care le-a rememorat în urma provocării, a ales interval de câțiva ani din perioada imediată de după finalizarea studiilor, la răscrucea celor două milenii, care i-a influențat foarte mult evoluția lui profesională.
„Era o perioadă foarte incertă pentru mine, pe care aș putea s-o numesc dark ages, cumva pentru că totul părea posibil, dar în același timp era imposibil. Era complicat pentru că nu aveam familia aici, venind de peste Prut. Eram absolut singur, pe barba mea cum s-ar spune. Am avut o copilărie destul de dificilă, am stat la cămin de foarte tânăr, am fost plecat de-acasă de foarte devreme, dar toată comunitatea căminelor m-a salvat din acest episod depresiv. În urmă cu câteva zile, în cadrul unui eveniment, o domnișoară chiar se plângea de singurătatea tinerilor din ziua de azi, lucru pe care n-aș putea să-l spun despre perioada adolescenței mele. Sufeream de foarte multe probleme, dar singurătatea nu era printre ele nici măcar în cele mai grele momente. Dar, după terminarea facultății, am simțit o singurătate profesională, iar asta mi-a provocat o serie de măcinări intense.
În general, artiștii folosesc arta lor pentru a-și sublima cumva problemele, iar un text de genul acesta m-a forțat să rememorez care a fost de fapt problema, pentru că după ce lucrurile s-au așezat, s-au șters din memorie. Aveam impresia că nu s-a întâmplat nimic, dar de fapt se întâmplaseră foarte multe. Astfel, prin această carte, avem acces la experiențele altor oameni și ajungem să trăim noi înșine o jumătate de experiență. Este important să vedem cum au trecut alții prin diverse probleme ca să aplicăm aceste soluții, poate, problemelor noastre. Din punctul meu de vedere este o lecție utilă să vezi că și oamenii de succes au trecut prin dificultăți majore. Nimeni nu este scutit de decepții, iar ca să ieșim din aceste dificultăți este necesară verbalizarea lor.” – Roman Tolici