Fost halterofil de performanță, Marius Raica, un nume cu o mare sonoritate în lumea sportului sibian și nu numai, este astăzi administratorul centrului RActiv Sport și președintele clubului sportiv Activ Sibiu.


Primul contact cu lumea sportului l-a avut, spune el, ”la CSM și apoi la Şcoala Sportivă Şoimii, locul ideal pentru perfomanţă sportivă”, menționând că pe acest nou drum i-a avut alături pe antrenorii Oprea Popa și Gheorghe Humă, ”repere ale sportului de forță românesc”.
Pentru că sportul a fost o constantă în viața lui, l-am întrebat pe Marius cum contribuie sportul la dezvoltarea personală: ”Când te antrenezi zi de zi, cu sacrificii dorite, fără pierdere de timp, fără lume virtuală în jur, evident că te dezvolţi ca persoană, înțelegi altfel valoarea lucrurilor şi a realizărilor, le apreciezi şi le respecţi atât la tine, cât şi la cei din jur.”




În zilele noastre tot mai mulți sibieni practică mișcarea în aer liber, de aceea am vrut să aflăm dacă acest fenomen la care contribuie și dezvoltarea infrastructurii sportive din oraș a afectat sălile de sport. Marius este ferm în acest caz: ”Ceea ce poţi obţine într-o sală specializată, cu instructori calificaţi, pentru tine şi sănătatea ta, nu îţi e la îndemână în parc. Dacă vrei să faci ceva superficial şi să-ţi spui că faci bine, este o alegere proprie.” Totuși, Marius e de părere că sunt tot mai mulți sibieni care înțeleg importanța activităților fizice practicate regulat în săli specializate.
Am fost curioși cum sunt ajutați oamenii care calcă pentru prima dată într-o sală de sport la RActiv pentru a scăpa de ”gymtimidation” (sentimentul de a fi intimidat de aparate, proceduri necunoscute și privirile altora). ”Chiar acum avem o campanie prin care oferim un antrenament gratuit, de cunoaştere, celor care nu au mai fost în săli. Sâmbetele, de la ora 10”, spune Marius.
De asemenea, precizează că la RActiv există în permanență un instructor calificat în sală. ”Ce poate fi mai util decât explicaţiile şi demonstraţiile unui om calificat, ca să vezi că poţi fi ajutat să treci peste gymtimidation, să vezi că nu e greu şi că poţi şi tu?”, completează Marius.


Ca să punem punctul pe i, îl rugăm pe Marius să ne spună care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii la sală: ”Lipsa pregătirii corpului pentru efort şi, uneori, ignorarea sfaturilor instructorilor.” Spune că observă că mulţi îşi încep antrenamentul în forţă, fără acea încălzire necesară, atât generală, la început, cât şi specifică fiecărui exerciţiu. ”Instructorii le atrag atenţia, dar mulţi stiu mai bine de pe net sau de la prieteni ce au de făcut”, adaugă Marius.


La finalul discuției am lansat întrebarea de pe buzele tuturor: E suficient mersul la sală pentru a avea un corp armonios? Marius ne răspunde: ”E suficient să ai cui și ciocan sau trebuie sa-l mai şi baţi? Nu are sens să repet ce zic toți medicii, fără una sau cealaltă. Dar dacă vrei să te bucuri când te vezi în oglindă, dacă vrei un tonus muscular care te ajută să nu gâfâi după două etaje urcate și o dezvoltare fizică simetrică şi definită, trebuie să-ţi placă să fii (R)Activ.”
INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 8, 16-31 mai 2024