Dacă ne-am întreba prietenii cât de bine dorm, cel puțin 1 din 3 ar răspunde că au probleme cu somnul.
Dacă ne întrebăm pe noi înșine, mulți am putea recunoaște că nu reușim să dormim suficiente ore, că nu putem adormi, că ne frământăm sau că ne trezim obosiți. Dacă am fi întrebați ce efecte are lipsa somnului asupra sănătății mintale și fizice am putea da cu ușurință câteva răspunsuri. Rar însă ne gândim la persoana de lângă noi care este agitată sau furioasă într-o zi, sau pur și simplu iritabilă, că reacțiile ei pot fi efecte ale lipsei somnului.
Și cu toate că știm cât de esențial este somnul pentru sănătatea noastră, nu ne schimbăm comportamentul. Cel mai grav este când întâlnesc persoane care îmi spun că au o problemă cu somnul, o problemă devenită cronică de câțiva ani buni, ”m-am obișnuit așa, n-am ce să mai fac, deși știu că nu e bine”. Sau ”am prea multe gânduri noaptea” sau ”vreau să dorm și nu reușesc”. Doar că o schimbare reală nu se întâmplă peste noapte.
Fără un somn suficient, toate procesele creierului și corpului nostru funcționează suboptim. Neuronii sunt suprasolicitați, gândirea, memoria, concentrarea ne sunt afectate, reacțiile devin încetinite, fără să mai amintesc de riscul de obezitate, boli de inimă, declin cognitiv și demență. Sau accidente de mașină. Câte au la bază oboseala și lipsa somnului?


Ce putem face? Să ne gândim mai mult la cum să avem o igienă a somnului, cum să adoptăm măsuri (de care să ne ținem), acțiuni repetate care să devină obiceiuri sănătoase pentru un somn odihnitor. Ce înseamnă să fiu consecvent, să mă pun în pat la aceeași oră, chiar dacă nu adorm repede și mai ales cum să elimin toate obiceiurile proaste din timpul zilei și serii care îmi îngreunează somnul.
Cunoaștem că toată tehnologia ne afectează somnul de la televizor la telefon și cu toate acestea dormim cu televizorul pornit și cu telefonul lângă pernă. Dacă ne trezim în timpul nopții verificăm telefonul, intrăm pe Facebook, Instragram sau TikTok și pe urmă ne îndreptăm spre baie.
Avem aplicații care ne ajută să adormim. Nu aș recomanda aplicațiile care ne monitorizează calitatea somnului, deoarece fiind zilnic conștientizați de afectarea somnului nu facem decât să ni se intensifice anxietatea, să ne îngrijorăm și mai mult, să ne temem că seara următoare nu vom putea adormi și așa se va întâmpla.